Ježíškova vnoučata Českého rozhlasu nadělila zabijačku. Pochutnali si na ní senioři z centra Clementas u Kolína

12. leden 2023 10:25

Kniha nebo oblečení. To jsou typické dárky, které nejčastěji žádají starší lidé od Ježíškových vnoučat Českého rozhlasu. Klienti centra pro seniory v Mlékovicích na Kolínsku si ale přáli netradiční dárek – zabijačku. Tento týden se jim přání splnilo a byl u toho i náš reportér Tomáš Maleček.

Ježíškova vnoučata Českého rozhlasu nadělují i po Vánocích. Senioři z centra Clementas v Mlékovicích na Kolínsku si přáli uspořádat pravou českou zabijačku. Splnilo se jim to, a oni mohli sami při přípravě ovaru, jitrnic i guláše pomáhat.

Zabijačky se ujal řeznický mistr Jan Gebauský. "Musel jsem vykostit plece, oddělit krkovici a budeme to připravovat na guláš. Budu taky dělat tlačenku, červenou polívku a ovar taky bude."

Kdo se ale rozhodl přání penzistům splnit a přivezl do Mlékovic nejen řezníka, ale taky poražené prase, je podnikatel Stanislav Hrdlička z Ročova u Rakovníka.

"Já se snažím, pokud můžu. Měl jsem v životě štěstí. To znamená, že mám nějaký finanční prostředky, který do toho můžu dát, tak chci pomáhat. Je to sice jenom taková drobnost, ale když to těm klientům udělá radost, tak to splní účel a pro mě to je taky splnění snu," říká Ježíškovo vnouče. Splnil tak sen několika seniorům v centru, jedním z nich je i Karel Mahelka. "Mám to rád, tu zabijačku. Mně padaj zuby, tak nejvíc se těším na prejt a jitrnice."

Někteří senioři při přípravě sami pomáhali a nakonec si pochutnali všichni. Na terase voněl čerstvý zabijačkový guláš a další dobroty. Kromě místního kuchaře se role servírky jitrnic, ovaru nebo guláše zhostila také ředitelka centra Andrea Faltysová. Někteří z penzistů si výslužku ze zabijačky odnesli i na pokoje.

Ježíškova vnoučata Českého rozhlasu tak udělala radost seniorům centra Clementas. Poslechněte si některé z nich v reportáži reportéra Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio