Jihlavské opevnění z dob počátků města se dodnes zachovalo ze dvou třetin. Stojí i jedna z pěti bran

6. prosinec 2020

Jihlava, krajské město Vysočiny, má jako jedno z mála zachovalou většinu svého opevnění. To v minulosti mívalo i pět bran, ze kterých ale zbyla jen jedna. Hradby procházely opravami od šedesátých let minulého století. Dnes je parkán mezi nimi místem procházek a odpočinku.

Jihlavské opevnění podle dochovaných záznamů vznikalo spolu s městem v první polovině 13. století. Postupně se měnilo podle vývoje vojenské techniky a způsobu boje. V pěti branách bývaly padací mosty. V době třicetileté války vybudovali Švédové v hradbách takzvané bastiony. Vše ukončil rozvoj dělostřelby. V roce 1755 byla jihlavská pevnost zrušená a hradby byly postupně rozebírány.

Z původních pěti kilometrů hradeb jsou jako zázrakem dodnes zachované dvě třetiny. Od 60. do 90. let minulého století probíhaly postupné rekonstrukce a dnes je z místa, kam se před lety málokdo odvážil, vyhledávaný cíl procházek. Parkán dostal parkovou úpravu, jsou tam upravené cesty a lavičky.

Brána je přístupná včetně vyhlídky z jejího vrcholu a v jejím přízemí je dnes jedno z jihlavských infocenter

V době rekonstrukce hradeb se ve zdi objevil kamenný obličej. Mohla to být recese, to nikdo neví. Každopádně se toto místo stalo po svítící chodbě v katakombách dalším jihlavským tajemstvím.

Jediná zachovaná jihlavská brána v ulici Matky Boží se stala symbolem města, i když svou renesanční korunu spolu se čtvrtým a pátým patrem dostala až v 16. století. Brána je přístupná včetně vyhlídky z jejího vrcholu a v jejím přízemí je dnes jedno z jihlavských infocenter. Za zmínku stojí také to, že na bránu je ulicí Matky Boží vidět z kanceláře primátora, dříve starosty. Platí to ale až od roku 1426, protože původně stála radnice jinde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.