Jihovýchod Asie ohrožuje další epidemie

25. červen 2003

V Číně se objevila nová epidemie. Pouhý den poté, co Světová zdravotnická organizace stáhla Peking ze seznamu míst ohrožených virem SARS, oznámily čínské úřady výskyt jiné nemoci. Tentokrát jde o encefalitidu. Zánět mozku stejně jako SARS nejdřív zaznamenali v jižní provincii Kuang-tung.

Encefalitida typu B, kterou přenášejí komáři, zasáhla kromě Kuang-tungu i provincii Hainan. Za poslední týden jen v Kuang-tungu onemocnělo 211 osob a 18 z nich zemřelo. Spolu ze zánětem mozku se v jihočínské provincii Kuang-tung letos poprvé objevila i tropická horečka Denge, která se vyznačuje vyrážkami, bolestí hlavy a kloubů. I tuto chorobu přenášejí komáři. Situací se už začala zabývat ústřední vláda v Pekingu. Čínský premiér nařídil očkování dětí v obou postižených provinciích. Úřady v této souvislosti vyhlásily následující dny jako týden vyhubení komárů.

Stejně jako v případě nemoci SARS i u encefalitidy je Čína WHO kritizována za poskytování nedostatečných údajů. Experti ale věří, že tuto epidemii se narozdíl od SARS podaří brzy zvládnout.

autoři: ark , mir
Spustit audio