Jilemnice se i tuto zimu musela obejít bez svého sněhového Krakonoše

13. březen 2014
Česko – země neznámá

Jilemnice je půvabné městečko v severovýchodní části Libereckého kraje, v podhůří západních Krkonoš, odkud je jen skok do známého lyžařského střediska Benecko. Hlavní atrakcí se tam v zimním období každoročně stává unikátní 10 až 12 metrů vysoká socha Krakonoše, vytesaná ze sněhu, která sedí v rohu jilemnického náměstí často až do března.

Letos to ovšem bylo jinak. Nevalná sněhová nadílka způsobila, že se jilemničtí museli tentokrát bez svého Krakonoše obejít a doufat, že si jen na chvíli odskočil do vyšších poloh, kde bylo toho sněhu přece jen o něco víc. Tradice stavění sněhového Krakonoše se přitom v Jilemnici udržuje už víc jak sto let.

V Jilemnici je toho ovšem k vidění i slyšení víc. Hned na náměstí mají totiž historickou radnici s krásnou věží s údajně nejpilnějšími hodinami na světě. Jde o unikátní opakovací stroj, který každý den odbije 1 020 úderů, protože na věži se nacházejí tři cimbály – malý, střední a velký. Podle místních lidí jsou zvony slyšet po celé Jilemnici. A za dobrého počasí, kdy se zvuk vzduchem dobře nese, už je prý slyšeli bít i na nedalekém Benecku na rozhledně Žalý.

Jilemnice - informační centrum

V rohu náměstí pak stojí i architektonický skvost, dům, ve kterém dnes sídlí Informační centrum. A do vyhlášené Ztracené uličky s komplexem dochovaných roubených stavení, ve kterých se dodnes bydlí, je to jen pět minut chůze.

Do Jilemnice dojedete jak autem všemi hlavními tahy na Krkonoše, tak i vlakem, ve kterém si vychutnáte pohledy na zdejší kouzelnou krajinu s neuvěřitelně červenou, železitou půdou. Jen nesmíte na hlavním tahu z Pardubic do Liberce vystoupit ve Staré Pace a přesednout na vlak směřující na Martinice a pak ještě jednou na motoráček do samotné Jilemnice.

autor: Vladimíra Hamalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.