Jiří Babica: Co je drahé, to nekupujeme. Nejlevnější jsou špagety a bramborové pokrmy

2. březen 2023

„Co zbyde z kuřete, to rozeberu, nakrájím a smíchám s mraženou zeleninou. Proč kupovat čerstvou, když je to drahý. A pak to zapeču se sýrem a mám zase jiný jídlo,“ říká v rozhovoru Jiří Babica.

Kuchaře Jiřího Babicu proslavil pořad Babicovy dobroty, který se začal vysílat v roce 2008 a na obrazovce se objevoval osm let. Jeho doménou bylo vaření z dostupných surovin. Jiří Babica se tak zapsal jako ten, který chce vařit lidově a pro všechny.

První pokusy před kamerou získal už před nástupem do Novy. „Měli jsme stream – co jsem doma vařil, to jsem natáčel a vznikaly opravdu legrační věci. V té době už se na mě koukalo 30 tisíc lidí a to bylo tenkrát hodně. Proto mě asi i zařadili do konkurzu na pořad o vaření.“ Konkurz vyhrál, ale byl mu doporučen lektor, který ho naučí mluvit. „Opravdu jsem se asi tři čtvrtě roku učil mluvit, ale myslím, že mně to vůbec nepomohlo. Já jsem nezaměnitelnej. Pálím to ze sebe zrovna tak, jak mě to napadne,“ říká s odzbrojující upřímností.

Zažil vlnu popularity, která je příjemná, ale poznal i odvrácenou tvář. „Po negativní stránce mi vadily výmysly, který ode mě vůbec nevznikly. Ale s tím se musí člověk smířit, že něco prostě neovlivní. Horší bylo taky jít mezi lidi, co měli už trochu vypito nebo jet v noci tramvají. Bylo naštěstí daleko víc lidí, co mě měli rádi. A dneska už je všechno v pořádku.“

Do televize by šel klidně znova, ale dělal by to jinak. „Myslím, že vše proběhlo, jak v dané době mělo. Tak teď mám youtube kanál s názvem Babicova televize, je tam asi 199 receptů. Občas tam i tancuju, zpívám a dělám různé taškařice. Takže jedu dál a svobodně.“

Co je drahé, to nekupujeme

Je také autorem osmi knih, kde je možné najít i recepty, z kterých se i v dnešní době dá uvařit levný a chutný pokrm. „Teď je doba taková, že věci jdou nahoru, ale jednou zase půjdou dolů. A pokud je to drahé, tak to nekupujeme.“

„Když vaříme pro dva až čtyři, tak když už stojím u plotny a dělám třeba kuře na paprice, využiju čas a dám si k tomu třeba vařit brambory na druhý den. Co zbyde z kuřete, to rozeberu, nakrájím a smíchám s mraženou zeleninou. Proč kupovat čerstvou, když je to drahý. A pak to zapeču se sýrem a mám zase jiný jídlo. Asi nejlepší je koupit si všechny moje knížky a podle nich vařit,“ směje se. „Nejlevnější jsou asi špagety aglio olio a různý bramborový pokrmy. Stačí bramboru rozříznout, předvařit, udělat důlek a plnit třeba houbama, nivou, a pak to zapéct,“ přidává tipy.

Rád cestuje a poznává tamní zvyky a jídlo. Proč doporučuje dát i do klasické české bramboračky kokosové mléko? Jak došlo ke spolupráci s Jaroslavem Sapíkem a co je rozděluje? Vaří i doma, nebo v domácnosti přebírá žezlo manželka? Poslechněte si v pořadu Alex a host.