Jiří Krampol: Nejhorší je chtít se bavit na povel

30. prosinec 2019

Roli baviče herci, moderátorovi a dabérovi Jiřímu Krampolovi nikdo neodpáře. Vyprávění historek a hraní scének se věnuje už třicet sedm let.

S tím, že by poslední den v roce měl automaticky evokovat zábavu, Jiří Krampol nesouhlasí. „Silvestr je na vystupování nejhorší den,“ tvrdí. „Není totiž nic strašnějšího, než si říct, že se budeme bavit právě teď,“ pokračuje.

Silvestrovská zábava

Konec roku většinou tráví procházkou po městě, návštěvou u známých a zábavou u televize. „Sice přichází nový rok, ale ten starý odchází a já vím, že jsem zase o něco starší,“ říká o Silvestru. „Za každé dobré a špatné věci, které se mi ten rok udály, si dělám čárky,“ prozradil v pořadu Xaver a host.

Speciální pokrmy na Nový rok nevaří. „Jednou jsem byl na Kanárech se svým bohatým kamarádem a byla nám nabídnuta čočka, aby nám přinesla peníze. Kamarád ji odmítl s díky, že čočku nejí a další peníze nepotřebuje,“ vypráví jednu z řady svých anekdot.

Jednou se na poslední den roku vydal na dovolenou k moři, ale byl zklamán. „Nostalgie, kterou s sebou konec roku přináší, k moři nepatří,“ říká. „Zato tradiční české Vánoce mám velice rád a vadí mi vlivy z cizích zemí. Jednou jsem urazil jednoho Fina, protože jsem mu oznámil, že pro mě je Santa Claus střízlivý děda Mráz,“ vypráví.

Silvestrovská Humoriáda 2019 - Jiří Krampol, Ota Jirák a Naďa Konvalinková

Jiří Krampol je také jedním z hostů Silvestrovské Humoriády, kterou vysíláme na Silvestra po 21. hodině. 

Sportovní a cestovatelská vášeň

I přes svůj věk je Jiří Krampol ve výborné fyzické kondici. „Dělám všechno možné, co ještě můžu. Dvakrát týdně chodím běhat, v posilovně dělám protahovací cviky, aby se to moje staré tělíčko nerozsypalo,“ popisuje Luboši Xaverovi Veselému. „Dietu jsem nikdy nedržel. Nejíst to, co mi chutná, považuji za hloupost,“ doplňuje.

Mezi koníčky známého herce a moderátora patří cestování. „Cestování mám velice rád. To, co mě v poslední době odrazuje, je ale dlouhé čekání na letištích,“ prozrazuje herec, který osmadvacetkrát navštívil Kanárské ostrovy.

„Jeden z nádherných zážitků mám z Austrálie, kde jsem byl s Miloslavem Šimkem a Josefem Fouskem. Půjčili jsme si na celé odpoledne koně a projížděli jsme se australskou přírodou s papoušky a koaly. Bylo to jako ve snu, vůbec jsem netušil, že něco tak nádherného může existovat,“ vzpomíná.

Co si myslí Jiří Krampol o současném humoru a co se mu líbí na účinkování v rozhlasovém pořadu Humoriáda, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.