Jiří Leschtina: Otřesy v pražské koalici zálibně sledují na Hradě i ve Strakově akademii

16. červenec 2019

Od vzniku pražské koalice Pirátské strany, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu neuplynul ani rok, ale otřesy její stability už nelze přehlédnout.

V minulých dnech se zachvěla v základech kvůli vyplacení statisícových odměn členům bývalé dozorčí rady městské firmy Pražská plynárenská. Což Piráti považují za porušení koaliční smlouvy, v níž se jasně říká: „Zrušíme tantiémy pro členy dozorčích rad.“

V opozici došlo k přelomu, máme chuť se dohodnout na předvolební spolupráci, věří Rakušan (STAN)

Vít Rakušan, (STAN) - Starostové a nezávislí
Sociální demokraté zatím sice zůstávají ve vládě, trvají ale na odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD). Shodlo se na tom předsednictvo strany a vládní krize tak tedy pokračuje.

Na první pohled jde o dílčí spor, navíc zaměřený do minulosti. Odměny doputovaly k politickým zástupcům v předchozí dozorčí radě.

Však také lídr Prahy sobě Jan Čižinský nebo Hana Marvanová ze Spojených sil pro Prahu tvrdí, že nechtěli koaliční smlouvu vykládat retroaktivně. Jenže to klidně mohli. Koaliční smlouva přece není zákon, u něhož je retroaktivita nepřípustná.

A na odměnu nemají členové dozorčích rad žádný nárok. Například polostátní podnik ČEZ nevyplácí tantiémy již několik let.

Pošpiněný štít

Politici současné koalice porazili v Praze hnutí ANO také slibem, že skoncují se zavedeným způsobem vládnutí. K němu patří i letité vysávání veřejných rozpočtů přes horentní odměny členům dozorčích rad městských firem.

Je to nedorozumění, tvrdí primátor Hřib. Nová daň nebo šmírování elektroměrů jsou absurdní nápady

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Začala na pražském magistrátu první koaliční krize? Spor se vede kvůli návrhu kontrolovat elektroměry, jestli jsou (nebo nejsou) byty obývané. Podle primátora hlavního města Zdeňka Hřiba (Česká pirátská strana) to je pouhé nedorozumění.

Pokud tedy pirátský primátor Zdeněk Hřib zpochybnil vyplacení tantiém, činil tak v souladu s étosem s nímž tato koalice nastupovala do vedení města. Tak lze vnímat i jeho tlak na odvolání šéfa předsedy představenstva Pražské plynárenské Pavla Janečka, za jehož působení došlo k podezřelým nákupům plynu, které vyšetřuje policie.

Ani Hřib a jeho lidé v radě ale nemohou mávat tak úplně zářným štítem pražanům v ústrety.

Nápad Pirátů zjistit prázdné byty v Praze pomocí elektroměrů a možné zvýšení daní z prázdných bytů měl rozhodně blíž k zásahu do soukromí než k neutrálnímu sběru dat. Na tom nic nemění přemrštěná reakce Jiřího Pospíšila ve víru kampaně do europarlamentu.

Primátor Hřib také dodnes pořádně nevysvětlil, proč rada včetně jeho samého hlasovala tajně o započetí geologického průzkumu a tím i celé stavby nové linky metra. Což u Pirátů, zaklínajících se transparentností na každém kroku, působilo jako svatokrádež.

Laboratoř spolupráce

Primátor Zdeněk Hřib: Nechceme vylidnit centrum, ani za Prahou postavit úřednické ghetto

Zdeněk Hřib

Na konečné metra v pražských Letňanech, které se lidově říká Syslov, má podle plánu premiéra Andreje Babiše vzniknout čtvrť pro vládní úředníky. Zatím proběhla pouze úvodní jednání, ze kterých víme, že za to město bude taky něco chtít.

Pražská koalice je vnímána částí společnosti jako určitá laboratoř příští opoziční spolupráce na celostátní úrovni. A nelze přehlédnout, že v některých směrech vedení metropole skutečně působí jako ostrov v moři vládnoucího populismu ztělesněného v postavách prezidenta a premiéra.

Například podle týdeníku Respekt setkání primátora Hřiba s premiérem tibetské exilové vlády a ještě předtím vypovězení „pandí“ smlouvy s Pekingem rozlítilo komunistické vedení Číny natolik, že zrušilo další přímou leteckou linku do Česka a plánované podzimní turné dvou českých symfonických těles.

Zárodky rozporů v pražské koalici, které v poslední době, vyplouvají na povrch, jistě jsou pečlivě analyzovány jak na Hradě, tak ve Strakově akademii. A poroste úsilí rozbít pražský triumvirát co nejdřív před volbami do parlamentu.

Jiří Leschtina

Aby pak Andrej Babiš, kterému Piráti, TOP 09, STAN spolu s hnutím Jana Čižinského uštědřili v Praze potupnou porážku, mohl říkat: Podívejte, jak Piráti a spol. vyhořeli v hlavním městě. A tohle by mělo vládnout republice?

S narůstajícím napětím mezi lídry pražské koalice tak narůstá i otázka, zda dokáží vnímat i dalekosáhlejší důsledky svých sporů.

Autor je publicista

Spustit audio

Související