Jiří Pondělíček: Image Donalda Trumpa je založená na tom, že nikdy neprohrává

8. leden 2021

Donald Trump porážku neuzná. Ani nemůže, svým fanouškům se ukazuje jako vítěz, komentuje amerikanista dění ve Spojených státech. 

Amerikanista Jiří Pondělíček

Středeční vpád příznivců Donalda Trumpa do budovy Kapitolu ve Washingtonu narušil schvalování hlasů volitelů. Tento ceremoniál bývá podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka rutinou, letos se vyhrotil a zemřelo pět lidí.

„Střety při letošním sčítání se očekávaly. Všichni ale doufali, že budou omezeny na okolí Kapitolu. Selhaly bezpečnostní služby a včas nevyhodnotily nebezpečí,“ vysvětluje na Dvojce Pondělíček a dodává, že se o dlouhodobém plánování útoku objevovaly zprávy na konspiračních serverech.

Čtěte také

Selhaly bezpečnostní složky a vinu nese i Trump

„Vinu nesou bezpečnostní služby a bezpochyby i prezident Donald Trump. Zpochybňoval legitimitu voleb dlouho dopředu,“ říká v pořadu Jak to vidí... Prezidentova kampaň podle amerikanisty usilovala všemi možnými právními prostředky o napadení volebních výsledků. „Důkazy se ale nepodařilo předložit. Velká část příznivců tedy věřila, že Joe Biden se prezidentem nestane a do Washingtonu odjeli s představou, že zabrání Kongresu hlasy sečíst.“ 

Přestože Donald Trump útok na Kapitol odsoudil, podle Pondělíčka Donald Trump porážku neuzná. „Oznámil, že předá moc, ale nadále si myslí, že mu vítězství bylo ukradeno. I kdyby sám uznal, že prohrál, nemůže to přiznat před fanoušky. Jeho image je založená na tom, že neprohrává.“ 

Další témata rozhovoru: značka Trump; předávání moci v Bílém domě; situace v Republikánské straně.

Spustit audio

Související