Jitka Hořejšová: Prevence je lepší než demence

19. září 2013

S anti-aging specialistou RNDr. Jitkou Hořejšovou jsme mluvili o prevenci Alzheimerovy choroby.

Povídali jsme si o možných příčinách vzniku tohoto onemocnění. Věnovali jsme se zdravému životnímu stylu, který může průběh Alzheimerovy choroby pozitivně ovlivnit.

Hrozí epidemie Alzheimerovy choroby

V současnosti má Alzheimerovu nemoc na světě asi 30 miliónů lidí. Odborníci varují před epidemií tohoto onemocnění. Podle nich může v roce 2050 nemocí trpět až 106 miliónů lidí.

Toto onemocnění představuje postižení, a to jak pro pacienta, u něhož se začíná projevovat, tak i pro rodinu, která o něho později musí pečovat v jeho prohlubující se nemohoucnosti.

Existují možnosti řešení?

Vědci provedli několik šetření na skupinách pacientů s kognitivními poruchami. Bylo známé, že u těchto pacientů se z roku na rok zhoršuje řešení myšlenkových úloh. Podáváním kyseliny listové se toto zhoršování zastavilo a u některých účastníků bylo dokonce patrné zlepšení jejich mentálního výkonu.

Myšlení (ilustrační foto)

Kognitivní poruchy jsou předstupeň Alzheimerovy choroby a nejsou-li správně léčeny, přecházejí ve zjevnou Alzheimerovu chorobu. U osob s kognitivní poruchou, které začali systematicky užívat kyselinu listovou s vitamíny B6 a B12, rozvíjení nemoci nepokračovalo.

Souvislost mezi nedostatkem vitamínů a vznikem Alzheimerovy choroby

Vitamíny skupiny B jsou klíčové pro přeměnu toxické aminokyseliny homocysteinu na netoxické látky. Tato chemická reakce probíhá v každé buňce a při nedostatku uvedených vitamínů vzniká nadbytek toxického homocysteinu.

Toxicita homocysteinu přelaďuje nervový systém do té míry, že se mění i jeho dráždivost. Tím se mění průběh šíření nervových vzruchů a podmínky pro průběh biochemických procesů v mozku a celé nervové soustavě. Vzniká také větší množství volných radikálů, které rovněž velmi poškozují mozek. Působení vyšší hladiny homocysteinu lze v centrálním nervovém systému také přirovnat k funkci zesilovače.

Logo

Trpíme nedostatkem vitamínů a minerálů

Přirozeným zdrojem vyjmenovaných vitamínů byla vždy zelenina, ale to již neplatí. Obsah vitamínů a minerálů v zelenině a v dalších plodinách se snížil za posledních 50 let o 80 procent. To znamená, že naše strava je chudá na vitamíny, minerály a stopové prvky.

Chemické reakce, které jsou na těchto vitamínech závislé, nemohou probíhat nebo jsou změněny a tím je porušeno naše biochemické zdraví. To je příčinou celé řady zdravotních problémů od alergií, demencí, depresí, neplodnosti, předčasného stárnutí, mozkové mrtvice, přes nemoci srdce a krevního oběhu.

Zdroj informací: Oficiální stránky Jitky Hořejšové

autoři: Alima Martinová , Jitka Hořejšová
Spustit audio