Jitka Rajglová couvá s hasičskou cisternou lépe než kdejaký chlap. U hasičů je od svých 11 let

17. únor 2022

Dobrovolní hasiči v Lubné mají mezi sebou několik žen. Zvládnou práci strojníka a nebojí se obléknout kompletní výbavu do zásahu, i když jen dýchací přístroj váží kolem 14 kilogramů. Jitku Rajglovou můžete dokonce na silnicích kolem Rakovníka potkat za volantem osmnáctitunové TATRY 148.

Jitka Rajglová pochází z hasičské rodiny. U dobrovolných hasičů byla její maminka, tatínek i sestra Marie. Jitka se k nim přidala, když jí bylo 11 let.

Později na střední škole v Kladně Dubí vystudovala obor Požární ochrana a přidala se k Hasičskému záchrannému sboru Kladno. „Pracuji v Kladně na krajském ředitelství, kde pracuji v chemické službě,“ usmívá se drobná brunetka.

I když prošla výběrovým řízením, kde musela zvládnout psychotesty, fyzické testy i zdravotní prohlídku, do výjezdu s profesionálními hasiči nesmí. Ženy podle zákona totiž nemohou tahat břemena těžší než 15 kilogramů a hasičská výstroj váží téměř dvakrát tolik. S dobrovolnými hasiči se ale občas na výjezd dostane. „Jitka v jednotce SDH Lubná dělá strojníka. Má na starost obsluhu cisterny,“ říká velitel výjezdové jednotky Petr Cajthaml.

Trambus je sice menší než TATRA 148, ale Jitka ze sedačky nedosáhne na pedály

Jitka otevírá dveře červenobílého auta a jedním pohybem se vyšvihne do vysoké sedačky. Naložená TATRA 148 uveze 6 tisíc litrů vody a váží zhruba 18 tun. Přesto se prý Jitce s TATROU jezdí lépe než s druhým vozidlem dobrovolných hasičů, které je o něco menší. „Udělala si řidičák skupiny C. Jako velitel jsem jí dal na výběr, jestli Trambus nebo TATRU,“ vysvětluje Petr Cajthaml. Sedačka v Trambusu je ale seřízená na váhu mužských kolegů. „Jitku to zvedlo, že nedosáhla na pedály, tak jezdí s TATROU.“

Jízdu s cisternou se zapnutými majáčky zatím Jitka nechává na zkušenějších hasičích, cítí totiž velkou zodpovědnost. Když je ale potřeba auto odvézt na cvičení nebo přivézt ze zásahu, nemá s tím problém.

Jak se jí s TATROU 148 couvá? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio