Jízda úzkokolejkou i na šlapací drezíně patřily k atrakcím Dne techniky v Solvayových lomech na Berounsku

23. červenec 2022 14:49

Do skanzenu Solvayovy lomy nedaleko Berouna v sobotu lidé zamířili na Den techniky. Jak se drtil vytěžený vápenec, jak funguje lanový bagr nebo vzduchový vrátek, to se návštěvníci mohli dozvědět zároveň s tím, že se po areálu například svezli úzkokolejkou.

Příští rok oslaví Solvayovy lomy kulaté výročí. Dobrovolníci a nadšenci ze společnosti Barbora provozují tento skanzen třicet let. Každý rok pořádají pro návštěvníky Den techniky, který vyšel právě na sobotu.

Ve skanzenu je expozice o historii těžby v lomu, ale i jeho okolí, venku najdete spoustu zajímavých nádob, strojů a zařízení. Úzkokolejka proveze zájemce po areálu, je možné se tam dozvědět, jak funguje drtič kamene, takzvaný vzduchový vrátek nebo lanový bagr. K vidění tam byl i vůz historické tramvaje nebo modelu pracovního vláčku, který se kdysi využíval na regulaci řek nebo velké stavby. V poměru 1:5 ho sestavili bratři Radim a Karel Šnáblovi. Byl to parní vlak, strojvedoucí Radim Šnábl do něj přikládal uhlí nebo dřevo a vozil jak sebe, tak děti i dospělé. Návštěvníci si mohli vyzkoušet i šlapací drezínu.

První srpnovou sobotu mohou zájemci do skanzenu vyrazit na muziku a v říjnu se společnost Barbora rozloučí s turistickou sezónou. Skanzen je ale možné navštívit, i když tak zrovna žádná speciální akce není. Přes prázdniny je otevřený každý den kromě pondělka.

autoři: Kristýna Vašíčková , Von
Spustit audio