Jsem nadšený z toho, jak moje rodná Mladá Boleslav vzkvétá, říká herec Rudolf Kubík

23. duben 2021

Rudolf Kubík je herec a dabér. A také textař. Jeho písničky nazpívaly hvězdy české hudební scény v čele s Karlem Gottem. Píše pro Moniku Absolonovou, Petra Kotvalda, Helenu Vondráčkovou, Hanku Křížovou a pár textů napsal i pro průvodce pořadem Tady to znám – Pavla Vítka. Rudolf Kubík se narodil v Mladé Boleslavi a díky babičce a později chalupě, které byly obě nedaleko, prožil celé své dětství na Mladoboleslavsku.

Rudolf Kubík si zahrál v řadě filmů a seriálů, ale možná si ho nejspíš vybavíte jako mladého italské mafiána z komedie Slunce, seno, erotika, kde unášel Helenu Růžičkovou a Jarku Hanušovou. „My jsme tím autobusem, na kterém byla namalovaná kráva, projeli celou Itálii. Byl to první porevoluční film, soukromě natočený, takže nebyly domluvené skoro žádné lokace a všechno se to točilo tak trochu na černo,“ vzpomíná herec.

Narodil se v Mladé Boleslavi, kde žil do 14 let. Pak odešel na stavební průmyslovku do Mělníka. „Jako kluk jsem byl nejradši u babičky v Žerčicích. Když hodně pršelo, lítali jsme po asfaltový silnici, kde nic nejezdilo. A taky jsme se koupali v plechový vaně v kůlně, do který babička chytala dešťovou vodu, a tu jsme pak ohřívali v kotli dřevem.“

Když babička zemřela, prodali domek v Žerčicích a koupili chalupu o pět kilometrů dál v Pěčicích. „Byla tam požární nádrž, kam jsme se chodili koupat. A kousek odtamtud je v Jabkenicích hájovna, kde svého času pobýval hudební skladatel Bedřich Smetana,“ popisuje herec.

V Dětenicích můžete zažít středověk

Nedaleko je také zámek Loučeň, v jehož parku si hlavně rodiny s dětmi mohou užít procházku bludišti a labyrinty. A kdo má rád nevšední zážitky, měl by podle Rudolfa Kubíka určitě navštívit Dětenice. „Tam je hospoda, která si hraje na středověk. Obsluha tam chodí v dobových kostýmech, mají tam i středověká jídla a také se s vámi baví jako za starých časů,“ usmívá se herec.

Na svoji rodnou Mladou Boleslav ale nedá dopustit. „To město neuvěřitelně vzkvétá. A to doslova. Na jaře tam osázejí snad každou zastávku autobusu, každé náměstí, je to tam jako někde na jihu Itálie,“ pochvaluje si Rudolf Kubík.

A doporučuje navštívit staré náměstí, tedy historické centrum, kde je i hrad a také městské muzeum. „Když jsem byl malý, nebylo radno tam chodit. To místo bylo zpustošené, zničené, zanedbané. Dnes je to přenádherně zrekonstruovaná stará čtvrť, kam se chodím projít moc rád. Stejně jako do Lesoparku Štěpánka, kterým protéká řeka Klenice. Ten prošel v posledních letech také revitalizací a je to teď krásné místo pro lidi z velkého města. Jsou tam altány, je tam posezení, oddechové zóny, nádherně to udělali,“ chválí herec své rodné město.

Co dalšího stojí v Mladé Boleslavi a jejím okolí za vidění a na jaké historiky z natáčení filmu Slunce, seno, erotika nejraději herec vzpomíná, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio