Jsem připraven naslouchat a komunikovat s každým, kdo má zájem věci někam posunout, říká Petr Pavel

Co chce nově zvolený prezident Petr Pavel stihnout ještě do své březnové inaugurace? Jak se bude snažit přesvědčit ty, kteří ho nevolili, že chce být prezidentem všech občanů. Jak bude spolupracovat s vládou a s opozičními politiky? Jak se během příštích pěti let změní Pražský hrad a na co se Petr Pavel těší v prezidentské funkci? Hostem speciálního vydání 20 minut Radiožurnálu je nově zvolený prezident, generál ve výslužbě Petr Pavel.

Když jste se dnes probudil jako zvolený prezident, neměl jste strach, že se vám ten včerejšek jenom nezdál?

Zvolený prezident Petr Pavel a manažerka jeho kampaně Markéta Řeháková v mobilním studiu Českého rozhlasu

Je to přesně tak. Myslím si, že lidské vědomí je nastaveno tak, že vnímá pouze určitý objem vjemů a emocí. V okamžiku, kdy to přesáhne kapacitu, mozek se asi začne trochu bránit tím, že se zavře. Včera jsem vnímal samozřejmě všechno, co se kolem mě dělo, ale tomu vědomí to dochází postupně.

Takže mou první otázkou na ženu, když jsem se dnes ráno probudil, skutečně bylo, jestli se nám to všechno jenom nezdálo.

Máte teď v plánu jako nově zvolený prezident upozornit na nějaké konkrétní problémy, které byste chtěl řešit na prvním místě?

Tím základním bude asi to, že chci rozptýlit některé obavy, které tady byly šířeny v průběhu kampaně. Například ty, že případné zvolení Petra Pavla bude znamenat, že tady nastane něco jako nová totalita nebo že nás to posune blíže k válce nebo že bychom tady neměli už vůbec žádné zastání pro ty, kdo měli jiné názory.

Čtěte také

Nic takového není pravda a já chci dát jasně najevo nejen svými prohlášeními, ale také prvními kroky, že jsem připraven naslouchat.

Jsem připraven komunikovat s každým, kdo má skutečný zájem věci někam posunout, kdo má racionální návrhy, jak některé problémy řešit, a chci dát tak jasně najevo, že jsem připraven naslouchat i občanům bez ohledu na to, koho volili v prezidentské volbě.

Jak to chcete dokázat?

Tím, že to začnu dělat. Dám jasně najevo opozičním politikům, kteří zdůrazňovali, že s nimi vláda nekomunikuje, že jsem připraven s nimi komunikovat. Chci jim dát ten prostor, aby mi vysvětlili, v čem mají za to, že je vláda nevyslyšela, a podle jejich názoru měla.

Chci se také bavit s občany těch regionů, na které krize dopadala nejvíc.

Ale chci se také bavit s občany právě těch regionů, na které dopadala krize nejvíc. Jak oni sami vnímají účinnost vládních opatření, kde vidí mezery, kde vidí možnosti pro zlepšení, tak, abych potom s těmito poznatky mohl dál pracovat, dát si je dohromady i s odborníky, podívat se na možnosti řešení a s těmi možnostmi potom konfrontovat vládu na nadcházejících jednáních.

Mluvil jste o jednání s opozicí. Už je to čtyřiadvacet hodin od toho, kdy se zavřely volební místnosti. Mluvil jste od té doby s Andrejem Babišem?

Ne, zatím jsme si pouze vyměnili zprávy. Myslím si, že nebude od věci, když necháme chvilku odeznít emoce a začneme se potom bavit věcně. Uvidím, jak moc bude nakloněn racionální diskusi.

Čtěte také

Včera jsem mu v odpovědi řekl, že uvítám, když v naší další komunikaci budeme držet tón a atmosféru posledních dvou debat, která byla mnohem méně konfrontační než celý předchozí průběh kampaně, a že by to bylo ku prospěchu celé země, kdybychom dokázali komunikovat o faktech a ne o emocích.

Máte seznam věcí, které chcete stihnout do inaugurace 9. března?

Na prvním místě bych chtěl dát dohromady složení týmu pro prezidentskou kancelář nebo alespoň tedy toho hlavního týmu, který by přišel se mnou. Chci dát dohromady alespoň základní rámec toho, co budeme dělat nejenom do inaugurace, ale samozřejmě i v několika týdnech či měsících po inauguraci včetně plánu zahraničních návštěv.

Petr Pavel s manželkou zpívají hymnu po vyhlášení výsledků voleb

Moc rád bych také do té doby absolvoval veškerá jednání s ústavními činiteli, případně s předsedy politických stran, abychom se s těmi, se kterými se neznáme osobně, poznali a nastavili alespoň základní parametry naší budoucí komunikace.

A rád bych také udělal minimálně jednu dvě cesty do krajů, tak, abych už měl údaje pro následná jednání s opozičními stranami i s těmi vládními.

V některých rozhovorech jste cílem těchto cest zmiňoval kraj Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský. To platí?

Samozřejmě.

V různých předvolebních debatách jste odpovídal na otázky ohledně amnestií, ale to bylo všechno teoretické. Nezměníte třeba teď názor? Neuvažujete o tom, že byste přece jenom u příležitosti vašeho nástupu do funkce nějakou amnestii připravil?

Vím, že je to jedno z opatření Národní ekonomické rady vlády, jak ušetřit státní finance. Zároveň jsem i zaznamenal podněty v tom smyslu, že je v našich věznicích mnoho lidí, kteří tam jsou třeba pro neplacení výživného, které ne vždycky musí být způsobeno tím, že ten člověk tuto povinnost ignoruje, že jsou tam i jiné důvody, které by asi stály za zvážení.

Petr Pavel byl zvolen českým prezidentem

Ale je to ještě příliš brzy, abych o něčem takovém mohl mluvit. Chci se nejdřív seznámit s konkrétní situací, s detaily, ale stále platí to, že amnestii považuji za něco, co by mělo být spíše výjimkou. 

Na co se v prezidentské funkci těšíte?

Na prvním místě asi na setkávání s lidmi, protože to je to, co mě na tom asi baví nejvíc. Že budu mít možnost s lidmi nejen mluvit, ale pak taky pomoci vyřešit to, co je trápí. Myslím si, že to je na tom to nejhezčí.

Zvažuje ve svém funkčním období nově zvolený prezident návštěvu Tchaj-wanu? A jak bude probíhat sestavování týmu na Pražském hradě? Poslechněte si dnešní speciál s budoucím prezidentem Petrem Pavlem.

autoři: Tomáš Pancíř , mga
Spustit audio

Související