Jsou brilantní, chválil Tomáš Klus halušky se zelím. Recept zvládne každý

Halušky se zelím podle Pavola Glončáka

Do pražského Národního pivovaru dorazil zpěvák Tomáš Klus, aby ochutnal halušky se zelím od šéfkuchaře Pavola Glončáka. Nezůstal jen u typického slovenského jídla. Populární muzikant prozradil, jak si vařil v době sportovní kariéry, proč nejí maso nebo jak si vybírá kytary.

Ručně odkrajované halušky se zelím

300 g hladké mouky
300 g vařených brambor
1 vejce
balíček nebo sklenice kysaného bílého zelí
sůl
špetka drceného kmínu
cukr
4 plátky slaniny
pepř
petržel, pórek nebo pažitka na ozdobu

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Do mísy s nastrouhanými bramborami přidáme mouku (nikdy ne obráceně!), vejce, osolíme a připravíme tužší, lepkavou hmotu.

Halušky děláme postaru ručně. Na prkýnko poprášené moukou dáme těsto, které odkrajujeme nožem nebo lžící do vroucí osolené vody. Použít můžeme i speciální cedník, kterým těsto protlačujeme, čímž vznikají malé nočky. Uvařené halušky poznáme podle toho, že vyplavou na hladinu. Po uvaření halušky krátce propláchneme studenou vodou.

Na rozpálenou pánev nalijeme zbytek vody z halušek, přidáme zelí, které můžeme také předem pokrájet. Osolíme, přidáme drcený kmín a podusíme. Podle chuti můžeme dosladit cukrem. Přidáme uvařené halušky a prohřejeme.

Na rozpálené pánvičce orestujeme nudličky slaniny (žádný další tuk nepřidáváme, slanina pustí tuk sama), které použijeme na dozdobení. Zdobit můžeme také nasekanou čerstvou petrželí, pórkem nebo pažitkou.

Pavol Glončák

Narodil se na Slovensku, kuchařem se vyučil v Liptovském Mikuláši a do Prahy přijel kvůli své partnerce. Dnes vaří a šéfuje typicky českému hostinci moderního střihu – Národnímu pivovaru v Praze, kde si vaří i vlastní pivo. Miluje českou i slovenskou kuchyni, rád připravuje zvěřinu a práce v kuchyni musí mít podle něj týmového ducha. Ve volném čase se věnuje rodině.

Patrik Rozehnal, Pavol Glončák, Naďa Konvalinková, Tomáš Klus