Jste všeználek, závodník nebo mstitel? Britští dopravní experti určili celkem 7 základních typů řidičů

1. duben 2022

Na silnicích můžete narazit na řidiče filozofa, závodníka nebo mstitele. Podle dopravního experta Romana Budského existuje několik základních typů řidičů. Jaké to jsou? Spolu s redaktorkou Bárou Kvapilovou vám je přiblíží.

Řidič (ilustrační foto)

Každý řidič je jiný. Někdo řídí v klidu, jiný za volantem hlasitě kleje a zuřivě gestikuluje, další si plete silnici se závodním okruhem. Dopravní experti z London School of Economics and Political Science ve spolupráci s Goodyearem položili řidičům otázky týkající se stylu řízení. Průzkum se konal v 15 evropských státech včetně České republiky. Z výsledků sestavili přehled typů řidičů. Podle odborníků existuje sedm základních tipů. Najdete se v nich?

Filozof – to je optimální varianta řidiče. Všechno, co se děje na silnici řeší racionálně a s chladnou hlavou. Na pochybení ostatních řidičů se dívá s patřičným nadhledem.

Vyhýbač – snaží se vyhnout komplikacím v silničním provozu, nepřekážet a nevadit. Může se obávat rychlosti i blízkosti ostatních vozů. Někdy jede tak ustrašeně, že může ostatním překážet. Ustrašený člověk za volantem bývá nebezpečný. Může totiž jednat křečovitě a nepředvídatelně.

Učitel – rád poučuje ostatní a dává nevyžádané rady. Nebývá oblíbený ani jako spolujezdec, protože často takzvaně kafrá do řízení.

Všeználek – je silnější verzí učitele. Má potřebu všude a všechny poučovat. Rady často směřuje mimo vlastní vozidlo. Na chyby ostatních řidičů reaguje tím, že gestikuluje z okénka, pokřikuje na ně a provokuje. V případě, že narazí na mstitele, pak může dojít i k fyzickému souboji.

Mstitel – mstitel nereaguje jen slovně, ale také fyzicky. Nemá problém zastavit, vystoupit z vozu a jít si domnělou křivdu ručně vyřídit. Použít může pěsti i baseballovou pálku. Snadno se nechává vyprovokovat.

Závodník – jede si svým stylem. Kdo mu překáží, toho předjede a na plnou čáru nehledí. Rychlostní limity neřeší a chová se, jako by byl na silnici sám.

Uprchlík – je to řidič, který se silničnímu provozu příliš nevěnuje. Auto řídí mimoděk a hlavně se věnuje vlastnímu světu. Často hledí do telefonu, věnuje se hudbě, sleduje televizi nebo se jinak nechává rozptylovat. Takový řidič je velmi nebezpečný, protože řízení nevěnuje plnou pozornost a hrozí, že v případě nenadálé situace nedokáže rychle zareagovat a způsobí zbytečnou dopravní nehodu.

Našli jste se v nějaké skupině? Nejspíš má každý řidič v sobě kus učitele, uprchlíka i mstitele. Většina z nás bude kombinací několika typů. Někdo šlape ostře na pedály, další si rád zatroubí. Málokdo také odolá možnosti si o samotě v autě pěkně zanadávat. Důležité je ale dávat stále pozor na cestu před námi. Nevěnování se řízení je podle dopravního experta Romana Budského stále častější příčinou dopravních nehod.

autor: Barbora Kvapilová | zdroje: Platforma VIZE 0 , z.ú.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.