Judafest 2020, Pius XII. a kauza Finalyových, Theodor Lessing a Československo

6. září 2020

Magazín Šalom alejchem přináší aktuální informace o letošním festivalu Judafest v Praze. Připomeneme kauzu židovských manželů Finalyových a jejich dětí. Vzpomeneme první oběť nacismu v Československu – německého filozofa židovského původu Theodora Lessinga.

Festival Judafest nabídne zájemcům o židovskou kulturu a styl života přednášky, diskuze, workshopy, procházku po staré židovské Praze i společnou havdalu.

Podrobnosti o případu Finalyových vydaly vatikánské archivy z období pontifikátu Pia XII. V roce 1944 ve Francii svěřili židovští manželé Finalyovi těsně před svou deportací do Osvětimi své syny – tříletého Roberta a dvouletého Gérarda – do péče kamarádky. Po válce po chlapcích začaly pátrat sestry pana Finalyho, které holokaust přežily. Katolická církev je však dala tajně pokřtít a osm let je odmítala vydat. S plným vědomím papeže Pia XII. 

Theodor Lessing se narodil roku 1872 v Hannoveru jako Theodor Lewy do rodiny židovského lékaře. Od mládí inklinoval k literatuře a filozofii. Z obdivu k německému básníkovi a filozofovi Gottholdu Ephraimu Lessingovi, přijal příjmení Lessing.

Svou vlastní filosofii označoval jako tzv. „aktivismus“ neboli filosofii činu. Největší proslulost získal knihou „Židovská sebenenávist“ v níž se pokoušel analyzovat, proč někteří Židé inklinují k antisemitským postojům.

Po nástupu nacistů k moci se stal terčem represí jednotek SA. Proto prchl i s manželkou do Československa, jediného zbývajícího ostrůvku demokracie v neklidné střední Evropě. Útočiště našli v Mariánských Lázních. V emigraci se zařadil mezi nejvýraznější odpůrce nacistů.

V srpnu v Praze na mezinárodním sionistickém kongresu pronesl svůj poslední referát. Do Mariánských Lázní se vrátil 29. srpna a další den byl ve svém bytě zavražděn dvěma výstřely skrz okno. Pohřeb za velkého zájmu veřejnosti proběhl 3.září 1933. Profesor se stal první obětí nacismu v Československu.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio