Julie Wohanková trénuje štěňata i problémové psy. Její metodou je úsměv a nekonečná trpělivost

9. březen 2022

Julie Wohanková cvičí psy už od dětství. Jakmile se naučila sedět, začala jim z kočárku dávat první pokyny. Za sportovní výkon se svým psem získala i zlatou medaili v soutěži týmů na Mistrovství Evropy v agility. Nedávno začala trenérství psů dokonce studovat na The Academy for Dog Trainers v Californii.

„Narodila jsem se do rodiny se třemi psy a svého vlastního psa jsem dostala, když mi bylo 8 a půl,“ rozhlíží se Julie po cvičišti, kde rozmístila lavičky, tunely a překážky. Právě tady podnikala první trenérské krůčky. Nejprve louka sloužila pro výcvik vlastních psů, později začala trénovat další psy z okolí.

Práce se psy ji bavila už od dětství. Na základní škole dokonce napsala knížku, jak cvičit psa. „Měla jsem představu, že to jednou vydám, a také jsem natáčela i videa, kde jsem imaginárním lidem radila, jak cvičit psy,“ popisuje začátky trenérské kariéry. Její touha po dalším vzdělávání a účast na zahraničních kurzech jí dodala odvahu posunout se ještě dál.

Julie Wohanková (v černém) k trénuje svoje svěřence bosa

Nedávno se přihlásila na The Academy for Dog Trainers v californském Brentwoodu a byla přijata. Studium je náročné a probíhá on-line. Jeho součástí jsou praktické úkoly. „Musíme cvičit s různými psy s tím, že chtějí, aby to byli psi komplikovaní a ne lehce cvičitelní. Preferují psy z útulku,“ vysvětluje Julie.

Na svém cvičišti pod lesem kousek od obce Hrdlív může v praxi ověřovat všechno, co se ve škole naučí. Její metodou je nekonečná trpělivost a práce se psy „po dobrém“. Díky postupnému přivykání na dotek, dokáže u psa vybudovat důvěru ve svého pána. Pes si potom nechá vyčesat dlouhou srst nebo odebrat krev, aniž by ho pán musel honit po místnosti nebo dokonce násilím držet.

Při výcviku se nalítá pes, panička i trenérka
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.