K dostavbě části Pražského okruhu přišlo na 50 připomínek. Ministr dopravy věří, že se začne stavět v roce 2022

2. září 2020

Před 37 lety se otevřela první část Pražského okruhu - obchvatu hlavního města, který má propojit jednotlivé dálnice směřující z hlavního města a odvést tranzitní dopravu z jeho území. Ze zhruba 83 kilometrů této silnice je ale dokončená přibližně polovina. Výstavba dalšího úseku, který by měl na východě Prahy propojit dálnice na Brno a do Hradce Králové, se taky komplikuje.

Na stavbu okruhu mezi Modleticemi a Běchovicemi už sice existuje územní rozhodnutí, není ale pravomocné. Do pondělní půlnoci bylo možné proti němu podat odvolání. Této možnosti využilo nejméně pět desítek občanů, obcí nebo různých spolků. Podaly ho například pražské městské části Dolní Chabry a Horní Počernice nebo obec Veleň. Dále spolky Chvalská, Za lepší Chabry a Nad Drahaňským údolím. Odvolání teď bude řešit magistrát hlavního města. Ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) Českému rozhlasu řekl, že je třeba, aby se připomínky vyřizovali rychleji než v minulosti. Podle Ředitelství silnic a dálnic ale bude vyřízení námitek pro úsek Modletice - Běchovice trvat až rok.

Výstavba celého okruhu by se podle ministra Havlíčka dala urychlit díky tzv. liniovému zákonu. Stavba by se posuzovala jako jeden celek a povolovala se v jediném řízení na základě méně podrobné dokumentace. Následoval by taky jen jeden přezkum.

Podle Asociace ekologických organizací Zelený kruh ale liniový zákon pošlapává právo na samosprávu a stát by si na jeho základě mohl prosazovat, co chce bez ohledu na občany.

A kdy se podle ministra Havlíčka úsek mezi Modleticemi a Běchovicemi tedy začne skutečně stavět? „Věřím, že pražský magistrát to vezme jako prioritu a pojede, byť v zákonném režimu, rychle, tak za předpokladu, že začneme skutečně stavět v roce 2022, tak v roce 2025 bude hotovo,“ dodal ministr.   

Spustit audio