K jaru patří jehněčí maso, to nejlepší je od Suffolských ovcí nebo plemene Texel

Na světě existuje až 600 plemen ovcí. Na území Česka vznikla dvě plemena – šumavská a valašská. Hlavní užitkovost ovcí spočívá v produkci masa, ovčí vlny a mléka.

U nás se dnes chovají hlavně masná plemena. Podle Jana Počepického z farmy Vlčkovice u Benešova se dřív bačové soustředili víc na zpracování mléka a vlny: „Ti bačové chodili s těmi ovcemi a pasteveckým psem celý den po pastvinách a měli tak neomezený prostor. Hodně se taky věnovali zpracování ovčí vlny a mléka.

Dnes se chovají ovce nejvíc na maso.“ Na maso jsou podle Počepického dobré např. Suffolské ovce, Texel, příp. Východofríská ovce. Ta nikdy nebyla křížená s jiným plemenem a maso má skoro zvěřinovou příchuť.

Suffolská ovce s jehnětem

Dietní maso

Jehněčí maso pochází z mladých ovcí poražených ve stáří od 5 do 12 měsíců. Chov mladých oveček, které mají jít na porážku, se od těch starších nijak zvlášť neliší. Jehňata jsou krmená mateřským mlékem a později se s ostatními ovcemi pasou na loukách. Jedná se tak o přírodní a kvalitní druh masa. „Jehněčí maso se považuje za dietetické, i když má víc cholesterolu než ostatní masa. Obsahuje taky hodně železa a fosforu, a je křehčí než např. kuřecí maso,“ popisuje kvalitu jehněčího Jan Počepický.

Suffolské ovce

Jehněčí maso má specifickou chuť a vůni. Záleží ale hodně na tom, o jak starou ovci se jedná a jestli je maso z beránka nebo z jehničky. Vždy ale záleží na zpracování a konkrétním receptu. Podle Barbory Počepické, která v rámci gastronomických akcí na statku Vlčkovice připravuje ochutnávky jehněčích pochoutek, se nemusí toto kvalitní maso připravovat jenom na česneku: „Vždy záleží na tom, jak maso zpracujete a připravíte. Dá se z něj připravit opravdu cokoliv… svíčková, guláš, Marocké koule, steaky. Příloha záleží samozřejmě na receptu. Může to být bramborový knedlík a špenát, ale taky jenom zeleninový salátek.“