K létání musíte mít zdravý respekt, přiznává jeden z mladých mistrů světa v akrobatickém létání na větroni

24. únor 2023 12:00

Představíme vám partu mladých mužů, kterým je od 18 do 23 let. A i přes svůj nízký věk patří ke světové špičce v akrobatickém létání na větroni. Loni dokonce získali ve skupinovém létání titul mistrů světa. Zázemí mají na letišti Benešov a díky příznivému počasí se už začali připravovat na novou sezónu, ve které se budou snažit titul obhájit. Byla u toho i reportérka Věra Hájková.

„Kluci, smontujte Swifta,“ rozdává pokyny svým svěřencům Miloš Ramert, ředitel sportovního centra mládeže GAC Benešov. Ti právě vytahují z hangáru přívěs, ve kterém je složen jejich závodní větroň.

„Protože se přes zimu netrénovalo, tak byl rozložený. No a protože přichází jaro, tak je potřeba je teďka zase trošku honit,“ vysvětluje s úsměvem šéf centra.

Z většího přívěsného vozíku zvláštního tvaru vyjíždí malé letadlo. Je to akrobatický kluzák polské výroby Swift. Prý nejlepší, který se dá pořídit. Vypadá sice jako malý, ale rozpětí křídla má 13,5 metru a bez pilota váží kolem 270 kg.

Letadlo připravuje Jan Adam se svými kamarády. Těší se na jarní přípravu?

„Ano, jednoznačně. My se těšíme celý rok. Neznamená to, že bychom v zimě nelítali, ale třeba ta akrobacie se v zimě provozovat nedá.“ Létat se mladí piloti nebojí, ale přiznávají, že je důležité mít k němu zdravý respekt.

Miloš Ramert má se svým týmem pro letošek dvě přání: opět uspět na světovém šampionátu a získat od Středočeského kraje chátrající hangár na letišti, kde by mohli mít svoje letadla z Benešovska.

Jak vypadá trénink po zimě? Je před závody více intenzivní? Musí mít piloti na sobě padáky? Poslechněte si v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio