K létu patří grilování. Vyberte si gril tak, abyste na něm připravili zdravá jídla

4. srpen 2018

Sezóna grilování je asi v polovině, ale když si pořídíte externí zdroj tepla, grilovat můžete ještě i zkraje podzimu. Ani sebelepší kuchař ale na nekvalitním grilu nedokáže zázraky. Je důležité vybrat si takový gril, který díky své praktičnosti  z grilování udělá skutečně pohodovou přípravu kvalitního a zdravého jídla, aniž byste pak museli stejnou dobu gril namáhavé čistit. O radu, jak si vybrat kvalitní gril, jsme požádali Vladimíra Bartoše ze společnosti Progrill, s.r.o.

Co by správné grily měly splňovat?

Milovníci grilování se po celý rok těší na léto a možná i vy máte už první letní grilování dávno za sebou. A bylo vám špatně? Nebo jste gril drhli stejně tak dlouho jako jste grilovali? Tomu všemu se můžete vyhnout, pokud si gril vyberete správně. A co musí gril splňovat?

Především musíte mít gril, který jednoduše nezpůsobí vzplanutí toho, co může odkapávat. Ne všechny grily jsou takovouto funkcí vybaveny. Velmi nezdravé je, pokud odkapávající šťávy nebo marináda kapou přímo do žhavého uhlí nebo do lávových kamenů pod roštem. Může tak dojít ke vzplanutí a následně vlivem připálení vznikají v pokrmech nezdravé látky. Maso může přímo chytnout. A pak místo přípravy masa, hasíte.

Dobré grily mají odvod šťáv mimo prostor, kde hoří a kde je vysoká teplota. Štávy se nepřipálí a pomalu vytékají do odpadní nádobky. Nezanesou gril a čištění je pak snadnější.

A co materiály a následné čištění?

Většina grilů má nerezové mřížky nebo mřížky litinové, ocelové nebo smaltované. Všechny vyhovují nárokům pro styk s potravinami. Ovšem je nutné udržovat čistotu. A to nemusí být jednoduché. Pokud nechcete čistit gril stejně tak dlouho jako grilujete, pořiďte si gril nekomplikovaný. Čím méně dílů, které přijdou do styku s potravinami a ohněm, tím lépe.

Komplikované grily jsou náročné na čištění. Výrobci proto dodávají sady na mechanické čištění. Vyplatí se tyto sady přikoupit. Jedná se o různé přesně tvarované mosazné kartáče i spreje, které napomáhají rozpouštění připálených zbytků. Na většině grilů můžete připravovat i více jídel najednou, ale je to otázka zkušenosti. Každý pokrm se dělá jinou dobu.

Na dobrém grilu připravíte více jídel najednou

S kvalitním grilem můžete pokazit chutnou večeři pouze sami – například tím, že maso dáte do grilu příliš studené rovnou z lednice a tím ho pořádně nepropečete. Je lepší ponechat ingredience před grilováním kratší dobu mimo lednici. A nezapomeňte, že ke kvalitním grilům si můžete pořídit doslova celou zahradní kuchyni – od pánve WOK přes PIZZA desku nebo litinové hrnce a pánve. A připravit tak lehce více jídel najednou.

Pokud potřebujete mít možnost nepřímo grilovat, vyplatí se zakoupit gril, jehož technologické zařízení umožní nepřímé grilování po celé ploše. Jinak musíme žhavé uhlí dát na jednu polovinu nebo vypnout část hořáků a grilovat v části, která je bez ohně. U více hostů to oceníte, a můžete udělat mnohem více porcí.

Spustit audio