K Modlitbě za národ se může připojit každý i z domova

5. červenec 2021

Ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta v Praze se už tradičně každého 28. dne v měsíci koná Modlitba za národ. Před osmi lety toto pravidelné duchovní setkání iniciovala řádová sestra Dominika Bohušová, která ho také vede. Z akce, která původně spojovala pouze úzký okruh věřících, se postupně stala ojedinělá událost, která propojuje všechny, kterým záleží na osudu naší země.

Právě v těchto dnech si připomínáme tři zemské patrony úzce spjaté s českou národní historií – příchod apoštolů Slovanů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a jejich pokračovatele v staroslověnské liturgii a slovanské vzdělanosti v Čechách – sv. Prokopa. Letošní „Svatoludmilský“ rok navíc dodává nadcházejícím státním svátkům nový rozměr.

Toto neviditelné, ale hluboké duchovní propojení mezi Moravou a Českem právě v tomto roce rezonuje více, než jindy. V situaci, kdy se celý národ opět dokázal semknout po tragédii na jižní Moravě, měla jedinečnou atmosféru zatím poslední Modlitba za národ, která se konala 28. června. Tato mimořádná akce se už osm let pravidelně koná v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, vždy 28. dne v měsíci od 16:15.

Na začátku byla malá skupina věřících. Dnes se připojují tisíce

Hrobka sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří

Pod záštitou Otce kardinála Dominika Duky Modlitbu za národ iniciovala řádová sestra Dominika Bohušová, která jí také vede. Uvědomovala si sílu těchto setkání a společných modliteb ke všem českým patronům.

Dnes se akcí pravidelně účastní kolem 70 lidí a v době, kdy byl během karanténních opatření Pražský hrad uzavřen, se Modlitba za národ přenášela pouze online na Facebooku. Tehdy se naplno ukázalo, jak velký je o tuto akci zájem mezi lidmi. Připojilo se neuvěřitelných 10.000 uživatelů. Ve Svatováclavské kapli přitom během přenosu byla přítomna pouze sestra Dominika. Všichni se ale ve svých domovech propojili myšlenkou, modlitbou i společným zpěvem.

Setkání, které má i mezinárodní symboliku

Modlitba za národ probíhá tradičně přímo ve Svatováclavské kapli v katedrále sv. Víta. Slyšet 70 lidí zpívat chorál Sv. Václave přímo u jeho hrobky je nezapomenutelný zážitek. Průvod následně pokračuje ke kapli svaté Anežky, kde je pohřben kardinál Josef Beran.

Překvapením pro ty, kteří jsou na akci poprvé, může být zpívání české hymny společně se slovenskou. Je to více než symbolické – obě hymny se ve všech čtyřech slokách zpívají přímo u hrobky sv. Vojtěcha, patrona země České i patrona Visegrádské čtyřky.

Česká a slovenská hymna zpívaná ve všech slokách u hrobky sv. Vojtěcha v katedrále sv. Víta

Modlitba za národ se pak zakončí v bazilice sv. Jiří, kdy účastníci za chorálního zpěvu antifony Salve Regina mohou osobně jednotlivě uctít sv. Ludmilu přímo u její hrobky. Všichni pak tvoří v bazilice jedno společenství v tiché modlitbě.

Celá verze zpívaného chorálu Sv. Václave zpívaná ve Svatováclavské kapli

K Modlitbě za národ se může připojit každý, nově budou pravidelně přenášené online

Během Modlitby za národ jsou k dispozici texty i zpěvníky všech zpívaných chorálů a modliteb. Přijít může každý, komu záleží na dalším osudu naší země a svou přítomností chce vyjádřit solidaritu s naším národem. A pokud to není možné, myšlenkou se v duchu může připojit každý, kdekoliv a kdykoliv.

Sestra Dominika Bohušová, která Modlitbu za národ založila, u hrobu sv. Václava ve Svatováclavské kapli

Z důvodu velkého zájmu veřejnosti budou modlitby nově pravidelně přenášené online na Facebooku Otce kardinála Dominika Duky. Veškeré zpívané texty i modlitby jsou k dispozici na webových stránkách Pražského arcibiskupství.

Datum s číslem 28 je v české historii osudové. Modlitba za národ vznikala postupně a ustálila se jako silná tradice spojující naší zem

Zajímavý je také samotný vznik této jedinečné akce. Inspirací byla modlitba věřících v Hradci Králové, kterou v roce 2005 svolal Otec biskup Dominik Duka k doprovázení umírajícího papeže Jana Pavla II. k jeho soše v Novém Adalbertinu. Krátce poté i k doprovázení následného konkláve, z kterého vzešel papež Benedikt XVI. a v roce 2013 i papež František.

Shodou okolností byly krátce poté právě na podzim 2013 také parlamentní volby, a tak se tato skupina věřících opět sešla ve Svatováclavské kapli, aby se devět dnů před volbami modlili za naši zem a dobré výsledky voleb. Bylo to těsně před státním svátkem 28. října. Ve zjitřené atmosféře se tehdy společně domluvili, že se zde budou scházet každého 28. dne v měsíci, aby se modlili za náš národ a pokračovali v započaté tradici.

Více o Modlitbě za národ a její text naleznete zde.

Pohled na lustr ve Svatováclavské kapli, ve kterém je v horní části zavěšená česká koruna
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.