Kabela

4. leden 2004

Včera jsem tu mluvil o taškách, jak o těch, které nosíme na nákup či v náprsní kapse, tak o těch, které si dáváme na střechu. A mimo jiné jsem pátral po tom, co mají tyto tašky společného. Dnes promluvím na podobné téma.

Řeč totiž půjde o kabele, která má s taškou společné nejen to, že obě označují předmět, v němž přenášíme věci. Kromě toho slovo kabela velmi připomíná výraz kabel, zdá se jako by šlo o mužskou a ženskou variantu téhož slova, a přitom stejně jako u tašky a tašky není na pohled vidět žádná souvislost mezi kabelou a kabelem. Rovnou řeknu, že v tomto případě je to jinak než u tašek. Kabel a kabela nemají nic společného ani jazykově. Jde o dvě různá slova, která podobně znějí jen náhodou. Kabela a ovšem i zdrobnělina kabelka jsou přejatá slova, i když se u nás používala už za středověku. Pocházejí ze středohornoněmeckého kobel, které původně znamenalo košík a z něhož se v moderní němčině vyvinula slova Kobel, kotec, Kober, koš a taška, a Koben, chlívek, klec. S posledním slovem souvisí naše kobka, tedy malá, tmavá místnost, vězeňská cela.

Michal Novotný

Výraz kabel nám slouží jako pojmenování vodiče, eventuálně několika navzájem izolovaných vodičů v ochranném plášti. To slovo k nám přišlo později než kabela, snad přes němčinu, možná přes francouzštinu či angličtinu, slovníky se neshodují. Podstatnější však je, že se odborníci nemají stejný názor ani na to, odkud se předchůdce našeho slova kabel dostal do moderních evropských jazyků. Podle jedné teorie jde o středověkou latinu, kde bylo slovo capulum, provaz, kotevní lano, které vzniklo z latinského capere, uchopit, brát. Podle jiných odborníků to všechno vzniklo v arabštině, kde se provaz a lano označují slovem habl. Je tu prý i možnost, že se latinské capulum a arabské habl smísily a kabel tak vznikl vlastně z obou slov.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka