Kadeřnice Petra Marková myje vlasy žitnou moukou. Vysněný kadeřnický salon si postavila ze staré maringotky

7. říjen 2019 10:00

Petra Marková z Hlásné Třebaně má velkou fantazii. V těžkých životních chvílích si vysnila kadeřnictví jako z pohádky, které bude šetrné k vlasům i k přírodě. Teď ji místní znají jako kadeřnici Péťu z maringotky.

„Maringotku jsem si vysnila, protože mám ráda propojení krásy s přírodou,“ rozhlíží se kadeřnice Petra po svém holčičím království. Na terasu k maringotce vede pár schůdků. Vchod obrostlý psím vínem zdobí květináče s bylinkami. Když vstupujeme dovnitř, musíme se trochu sehnout a odhrnout háčkované záclonky po babičce. Vypadá to tady trošku jako v domečku pro panenky.

„Celá maringotka je obložená dřevem, které jsem si sama natírala do takové wintage bílé barvy,“ popisuje Petra zařízení neobvyklého salonu. Uvnitř najdete hodně věcí, které mají svůj příběh podobně jako záclony po babičce. „Je tady gauč, který je také po babičce. V kuchyňce jsou dvířka udělané ze staré pračky. Pak tady mám také stoleček, který jsem našla u popelnic a sama jsem si ho zrepasovala,“ popisuje Petra originální vybavení kadeřnictví.

Kadeřnictví v maringotce si oblíbily dámy, které nemají rády chemii a vyznávají metodu no poo. „Víceméně je to nemytí si vlasů žádnou chemií ani šampony. Někdy nemytí si vlasů vůbec ničím, jenom vodou,“ vysvětluje kadeřnice Petra. Na mytí hlavy používá přírodní šampony, ale také třeba žitnou mouku, kterou ukrývá v malé plechovce. „Rozmíchá se taková kašička. Vlasy se navlhčí a potom se ta mazlavá hmota vtírá do vlasů úplně stejně jako šampón.“

V maringotce najdete všechno, co kadeřnice ke své práci potřebuje. K zařízení interiéru Petra Marková využila starý šicí stroj, dvířka od starých skříní i gauč po babičce

Chemické přípravky nepoužívá ani návštěvnice kadeřnického salonu Klára. Mouku ale zatím ještě nevyzkoušela: „Mám na vlasy od Péti ty její přírodní šampony.“ Fén v salonu sice v maringotce najdete, příliš často ho ale kadeřnice nevyužívá. Ostříhané vlasy nechává raději přirozeně uschnout.

Petra Marková se zákaznicemi někdy vyráží i do terénu. „Stříhám i venku v přírodě. Nejlépe tam, kde je voda. Když voda není, tak si bereme sebou kanystr. Stříháme v lese, v lomech nebo u řeky,“ usmívá se kadeřnice.

Spustit audio