Kalorické tabulky jsou dobrý základ pro toho, kdo se snaží zhubnout

7. říjen 2021

Jak se od sebe liší kilojouly a kilokalorie, které bychom si měli častěji počítat, a proč jsou kalorické tabulky při hubnutí užitečné, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Kilokalorie je daleko starší jednotka než kilojoul, ale obě měří energetický, tedy tepelný obsah jednotlivých potravin. „Vy potřebujete vědět, že joul je zhruba čtvrtina kalorie, jeden kilojoul a jedna kilokalorie to je tisíckrát ta základní jednotka a poměr mezi jednou kilokalorií a jedním kilojoulem je 1:4. Takže když máme 2000 kilokalorií, tak to odpovídá zhruba 8000 a něco kilojoulů. Je lepší proto počítat v kilojoulech, protože tam jsou ty rozdíly viditelnější,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Kalorické tabulky, které právě s těmito jednotkami počítají, považuje lékařka za velmi užitečné. Jsou to totiž různé typy a druhy tabulek, které člověku pomáhají porozumět, co se s jeho organismem vlastně děje. Řady z nich funguje i jako aplikace v telefonu.

„Máme tam možnost naházet do nich množství toho, co jsme snědli, a to už nás motivuje k tomu, abychom stravu vážili, abychom to jenom neodhadovali. Čím přesnější informace tabulkám poskytneme, tím přesnější výsledek dostaneme zpátky. Pak nás to motivuje k tomu, že sledujeme složení potravin, když na nás tabulka vybafne, že tohle obsahuje hodně tuku. Někdy nás to může hodně překvapit. Ale můžou to být ty dobré tuky a tady už začínáme narážet na limit kalorických tabulek. Ony nám totiž přesně neřeknou, jestli je to pro nás vhodné nebo ne, ony nám jenom řeknou, kolik toho jsme snědli nebo u daného pohybu odhadnou, kolik jsme toho vysportovali.“

Co všechno a jak se musí do tabulek zadat? A pomohou nám pochopit, proč máme některý den hlad nebo návaly chutě na sladké? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio