Kalouskův nástupce Jakob složil poslanecký slib. Kdo ho nahradí na kraji, zatím neřekl

20. leden 2021 12:39

Sněmovna je opět kompletní, ve vedení Středočeského kraje teprve k výměně dojde. Radní pro kulturu a cestovní ruch Jan Jakob z TOP 09 složil ve středu slib poslance. V dolní komoře parlamentu nahradil někdejšího předsedu poslanců TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. 

Ten složil mandát nečekaně v úterý, aby - podle svých slov - už nezasahoval do začínající předvolební kampaně. Už dříve oznámil, že kandidovat v říjnových volbách do sněmovny nebude. 

Osmatřicetiletý Jan Jakob stojí v čele Roztok u Prahy. Od loňského podzimu je také středočeským krajským radním pro kulturu a již oznámil, že na tuto funkci v únoru rezignuje. "V tuto chvíli jsem už neuvolněným starostou, protože to je pro mne srdeční záležitost," řekl.

O tom, kdo ho nahradí ve vedení Středočeského kraje, nechtěl zatím spekulovat. Potvrdil nicméně, že by to měl být někdo ze Spojenců, tedy koalice TOP 09, Hlasu a Zelených. Z ní se kromě Jakoba dostali do krajského zastupitelstva Jana Krumpholcová, Václav Švenda a Pavel Telička. 

autor: jum
Spustit audio