Kam o víkendu za zábavou? Vrcholí Porta, jede se Rally Bohemia, Cyklohráček míří do Zlonic

30. červen 2018 07:55

Rychlá auta, dobrá muzika nebo jízda Cyklohráčkem. První prázdninový víkend nabízí v našem kraji řadu zajímavých tipů, jak si užít volný čas. Na Mladoboleslavsku se jede Rally Bohemia, v Řevnicích vrcholí Porta a v Berouně zahraje kapela Čechomor 

V sobotu pokračuje Rally Bohemia. Dopoledne proběhne i atraktivní rychlostní zkouška v Mladé Boleslavi. Jezdit se bude kolem Bondy centra od deváté hodiny. Divácká místa budou u Billy, u pošty, u zákaznického centra Škoda a u autobusového nádraží. Rally končí v neděli.

Zámek Kačina nabízí netradiční podvečery. Pořádá oživené prohlídky reprezentačních prostor v podání souborů historického tance. Nesou název „O dobrodružné povaze vzácné paní Sidonie“ a díky pečlivě vedenému osobnímu deníku bude umožněno pohlédnout na svět očima urozené dámy na přelomu 18. a 19. století. Začíná se v 18 hodin.

Řevnice hostí letošní Portu. V Lesním divadle se v sobotu hraje už od 11 hodin a v sobotu až do večera vystoupí Děvčice, Kupodivu, Matěj Rak, Ivan Hlas Trio, Jitka Vrbová, Jaroslav Samson Lenk a Schovanky.  a František Vlček. Na scéně na volejbalovém hřišti se začíná už v půl jedenácté dopoledne a těšit se můžete na Jinotaj, Choroše, Brtincký dostavník nebo Vocal Sisters. V neděli Porta končí. Na scéně Lesního divadla postupně vystoupí Špunt, Fukanec nebo Přístav a ve 13.40 se budou vyhlašovat výsledky. Odpolende zahraje Sunny Side, Jelen, Pavel Žalman Lohonka a v 18 hodin všechno vyvrcholí poctou Wabimu Daňkovi.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy bude v sobotu dějištěm 13. Muzejního potlachu. Mezi 13. a 20. hodinou vystupují Bandoleros, Duo Tornádo, Helena Maršálková a Tony Linhart, Nové struny nebo Tulák Charli.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi nabízí první část Řemeslného pohádkového léta.  Dnes je na řadě Sladká sobota. Od 10 do 18 hodin vás čeká povídání o včelařství i ochutnávka medu a medoviny. Zjistíte, jak se dá sladit pomocí ovoce a jak ho uchovávat. Poznáte, jak se z řepy stává cukr a budou se číst pohádky na sladké téma. Připravená je i výstava Tajemství svatojánské noci s výkladem.

V Ostředku v sobotu chystají Den obce a oslavu 120 let sboru dobrovolných hasičů. Přijede i kardinál Dominik Duka, který v 10 dopoledne odslouží v zámecké kapli mši a požehná nový hasičský prapor. Pak se otevře nová hasičská zbrojnice a lidé se můžou těšit na dechovku, dětskou skupinu Ostřeďáček i ukázku koňské stříkačky z Vranova nebo po polední soutěž mladých hasičů.

Na speciální trasu se v sobotu vydává Cyklohráček – tedy vlak upravený na pojízdné hřiště, který normálně jezdí z Prahy na Okoř a do Slaného. Dnes s ním ale můžete mimořádně dojet až do železničního muzea ve Zlonicích. Z metropole do Zlonic se vyráží ve 12:58. V muzeu se svezete po úzkorozchodné průmyslové dráze a prohlédnete si staré lokomotivy a vagóny.  Zpátky ze Zlonic se jede v 16:41.

Michalovická Putna na zřícenině Michalovice u Mladé Boleslavi nabízí Velký rodinný den. Od 14:00 - 18:00 hodin vás zabaví představení Nezávislého divadla z Holých vrchů, pěvecko-taneční hudební skupina Lollipopz nebo Pirátská show. A vstup je zdarma.

V sobotu můžete zajít na Bluesový PIKNIK v Černošicích. Na trávě pláže v Mokropsech zazpívá například skvělá britská bluesová zpěvačka Victorie Klewin s doprovodným triem a účastníci si přinesou vlastní dobroty i piknikové deky a koše. Navíc se bude soutěžit v chutnosti donesených pokrmů. A vstup je zdarma.

Kolínské kulturní léto v sobotu zve na letní kino. A těšit se můžete na českou filmovou pohádku TŘI BRATŘI s Vojtou Dykem, Tomášem Klusem a Zdeňkem Piškulou.

V Berouně v sobotu zahraje kapela Čechomor v rámci své koncertní „šňůry“ v letním kině od 19 hodin.

V neděli začíná sezóna v Pamětní síni Jaroslava Fraňka v Nezabudicích na Rakovnicku. Na levém břehu Berounky se uskuteční mezi 14. a 17. hodinou tradiční vzpomínková akce u příležitosti 75. výročí popravy legionáře a bojovníka proti fašismu Jaroslava Fraňka. Začíná se pietním aktem a následuje vycházka kolem původního výčepu do Nezabudic.

V Poříčí nad Sázavou v neděli pořádají Neckyádu. Netradiční plavidla můžete vidět ve 14 hodin u kostela sv. Havla a poplují až k louce u Zemanů. Majitelé té nejoriginálnější kocábky dostanou za svůj výtvor cenu.  

Příbramské kulturní léto v neděli hostí Folkové odpoledne. V areálu Nového rybníka od 15 hodin zazpívají a zahrají ProVokace Band nebo Fanda Tomášek a přátelé. Od 17 hodin vystoupí Pavlína Jíšová a Baband.

Od neděle můžete obdivovat lilie a jiřinky v Průhonicích. Pátý ročník výstavy v Dendrologické zahradě nabídne téměř 100 odrůd lilií v nádobách v závětří zídek v oddělení pnoucích rostlin. Jiřinek budou zhruba dvě stovky a jejich záhony najdete tradičně v sousedství pnoucích růží.

V rámci Berounského kulturního léta se chystá promenádní neděle. Nabídne Herky – neboli ženský teatrální šanson z Černína s podporou jednoho mužského hlasu. Koncertuje se od 18 hodin na náměstí Joachima Barranda.

Muzeum T. G. Masaryka v Rakovníku pořádá pro příznivce vážné hudby 4. ročník mezinárodního varhanního festivalu „Varhanní léto“. Nedělní koncert se odehraje v kostele Navštívení Panny Marie v Petrovicích a od 16 hodin tam zahrají Aleš Nosek a Blanka Nosková.

Spustit audio