Kam s kolem v Poděbradech? Do cyklověže se vejde až 118 kol

30. srpen 2018 14:03

Cyklistům v Poděbradech dnes začal sloužit speciální parkovací dům pro kola. Tzv. cyklověž vyrostla vedle vlakového a autobusového nádraží.  Ve středních Čechách jde teprve druhou stavbou svého druhu. První slouží cyklistům od konce loňského roku v Lysé nad Labem také na Nymbursku.

Celkově jde již o desáté zařízení tohoto druhu v České republice. Stavba věže v Poděbradech vyšla na 13 milionů korun, z toho téměř 11 milionů byla dotace.

Do poděbradské cyklověže je možné najednou zaparkovat až 118 kol. Za umístění kola zaplatí lidé pět korun za 24 hodin, držitelé In-karty Českých drah mají parkování zdarma. Kolo lze do věže zaparkovat včetně veškerého vybavení, lidé tak mají jistotu, že je jejich majetek v bezpečí.

Uložení kola do cyklověže je jednoduché

Parkovací věž pro kola postaví také Kolín, který v červnu získal na stavbu dotaci. Náklady dosáhnou 12 milionů korun, velkou část uhradí Evropská unie a Středočeský kraj. Za cyklověž pro více než 100 kol tak Kolín zaplatí ze svého rozpočtu zhruba milion korun. Hotova by měla být do konce roku. Stavbu plánují také Čelákovice u Prahy.

autor: Michal Trnka
Spustit audio