Kamberk se nechce stát památkovou zónou

10. únor 2003

Zastupitelé Kamberka na Benešovsku nesouhlasí s návrhem Památkového ústavu středních Čech zařadit obec mezi městské památkové zóny. Občanům by to podle nich jen ztížilo život. Podle starostky Aleny Jenšíkové jsou navíc schopni se o památky postarat sami. Napsal to dnešní Benešovský deník.

V evidenci památkově chráněných objektů má Kamberk už kostel svatého Martina, kapli svaté Anny a tvrz. Podle nové vyhlášky ministerstva kultury, platné od letošního ledna, by měla být památkovou zónou celá zastavěná část Kamberka. Důvodem je neobvykle historicky dochovaný vzhled venkovského městečka s nenarušenou podobou z 19. století, napsal list. Návrh podle deníku vypracovali památkáři před čtyřmi lety bez vědomí obce, která se o jeho existenci dověděla až loni. Zastupitelé ho tehdy odmítli. Argumentovali zvýšením administrativy a omezeními při rozhodování lidí o vlastním majetku. Sebemenší zásah do jejich obydlí by totiž musela schválit odborná komise.

Nesouhlas obec zaslala ministerstvu kultury, které vzápětí požádalo o jeho přehodnocení. Stanovisko zastupitelů ale zůstalo stejné. O tom, zda byl Kamberk ze seznamu navrhovaných památek vyškrtnut, zatím obec nikdo neinformoval.

Spustit audio