Kamencové jezero v Chomutově je světový unikát. Obsah minerálů ve vodě blahodárně působí na zdraví

9. srpen 2021

Koupete se rádi v čisté přírodní vodě? Pak si zajeďte do Chomutova v Ústeckém kraji - ke Kamencovému jezeru. Žádné podobné byste nikde na světě nenašli. Unikátní vodní plocha o rozloze 16 hektarů vznikla zatopením bývalého lomu na kamenec. Rozpuštěné minerály a kyselost vody mohou za to, že v ní nežijí žádné vyšší organismy, takže jde vlastně o malé Mrtvé moře.

Ani v Americe nic takového nemají. Podobné jezero bývalo v Kalifornii, ale dnes už je vyschlé. Zato Kamencové jezero u Chomutova svou vodou stále oblažuje návštěvníky. Jeho vodu už v 19. století využívali k léčení, vznikly tu tehdy lázně Kamencová huť. Od konce 19. století slouží vodní plocha jako veřejné koupaliště.

V areálu jezera je dnes k dispozici autokemp s dobře vybavenými chatkami, jsou tu místa pro stany i karavany, postaráno je i o občerstvení a stravování. Především se tu ale nabízí sportovní vyžití.

Ke komfortu patří největší plovoucí molo v republice – je skoro sto metrů dlouhé a na boku má několik bazénů, jeden je dokonce uzpůsobený pro vstup vozíčkářů do vody. Půjčit si zde můžete lodičky, šlapadla, paddleboardy, je tu dětské hřiště i prostor pro stolní tenis, volejbal, nohejbal a zajít můžete i do lanového centra. Pro zvlášť odvážné je tu okruh pro vodní lyžování. Jde přitom o další unikát. Se svými 780 metry je nejdelší v republice. A pokud jste vyznavači přírodního stylu, pak vězte, že u Kamencového jezera je i nudistická pláž.

Na lodičce

Areál je dobře dostupný jak autem nebo místní dopravou, tak vlakem. Ze zastávky Chomutov-město je to klidnou chůzí po upravené cestě pár minut k jednomu z vchodů do areálu. A stejná cesta s odbočkou doleva vede k dalšímu bonusu – Podkrušnohorskému zooparku.

Ostatně pokud by vám počasí nepřálo na koupání, nejbližší okolí nabízí řadu dalších tipů na výlety, počínaje zmíněným Podkrušnohorským zooparkem přes zámek Červený Hrádek u Jirkova, romantické Bezručovo údolí a spoustu dalších míst až k samotným Krušným horám.

Spustit audio