Kamenný koberec je díky své vodopropustnosti ideálním povrchem pro venkovní plochy

8. červen 2019

Léto klepe na dveře, a pokud jste si po zimě pořádně prohlédli okolí domu, možná je na čase opravit některé venkovní plochy. Výběr povrchů není jednoduchý. Je nutné, aby neklouzal a byl vodopropustný a navíc ladil s celkovým vzhledem i charakterem domu. Vhodnou volbou může být kamenný koberec, který má navíc použití jak v interiérech, tak i v exteriéru, například místo chodníků na zahradě nebo kolem garáže a bazénu.

Kamenný koberec má široké spektrum využití. Pro svůj přirozený vzhled je oblíbený  v interiérech, například v chodbách nebo v kuchyni. V exteriéru ale vyniká svými unikátními vlastnostmi, mezi které počítáme především vodopropustnost,  mrazuvzdornost, bezúdržbovou a odolný povrch. Plocha působí jednolitě jako skutečný kamenný koberec. Skládá se z jednotlivých kamínků spojených epoxidovou pryskyřicí. Díky velkému výběru barev kamenů a druhů je možné kamenný koberec přesně doladit k fasádě domu nebo charakteru interiéru. Nejčastěji se využívá italský mramor nebo říční kamínky z koryta Dunaje.

Vodopropustnost zaručí drobné mezery mezi kamínky

Kamenný koberec je do exteriérů hojně využíván velkým množstvím projektantů i domkařů. Vyhledáván je pro svou unikátní vlastnost – vodopropustnost. Při použití tohoto materiálu se nemusí odvádět povrchové srážkové vody. Voda je jímána, celým systémem zadržována v retenčních nádržích a vracena zpět do podzemních vod. Ačkoliv kamenný koberec vypadá jednolitě, jedná se ve své podstatě o kompozit. Hladkost a vodopropustnost koberce udává kvalita pryskyřice, která pojí kamínky pohromadě. Kamínky se dotýkají pouze styčnými hranami a vodopropustnost je zaručena drobnými mezery mezi kamínky.

Správná pokládka má dvě úskalí – správný poměr směsi a kvalitně připravený podklad

Pro správnou aplikaci je nejdůležitější podklad. Ve své podstatě je možné kamenný koberec umístit na jakýkoliv podklad, ale musí být správně připraven. Pokud se například aplikuje na betonové konstrukce, je důležité znát jejich stáří a kondici, následně je nutné přebroušení, vysátí, provedení dilatačních celků a důkladná penetrace podkladu. Pak už pouze stačí nanést směs kamenného koberce. Pokládka probíhá rozlitím směsi kamínků a pryskyřice. Ovšem směs musí být ve správném poměru.  U větších ploch se vyplatí povolat větší firmy. Rozhodující je příprava podkladu a dilatací i volba správného systému pro samotnou realizaci. Malé plochy do 15m2 zvládne zkušený řemeslník sám. Směs zasychá a musí se pokládat rychle. Doba zpracovatelnosti je 40 min při 20°C. Směs se rozmíchá v míchadle a pokládka se provede rozlitím hmoty po ploše. Pak už je nutné jí vhodným nářadím pouze vyrovnat po celé ploše.

Při výběru kamenného koberce dbejte na kvalitní kameny

Ovšem velkou roli tu hraje i kvalita samotných kamenů. Nejčastěji se používají různé barevné druhy mramoru nebo říčních kamenů.  Vždy se musí jednat o tříděný a praný kamínek, který musí být před pokládkou vysušený a zbavený prachových částic. Po kamenném koberci si užijete i chůzi naboso. Drobné kamínky totiž přirozeně vytváří automasáž chodidel.

Spustit audio