Kapesné. Kolik děti dostávají, za co, a je lepší hotovost, nebo účet?

5. září 2022 09:11

Inflace ovlivňuje i kapesné pro děti. Jen 12 procent rodičů ho plánuje zvýšit tak, aby potomkům zachovali standard, na který jsou zvyklí, nejčastěji o 100 korun měsíčně. Ukázal to červencový průzkum UniCredit Bank mezi zhruba tisícovkou respondentů. Téměř 90 procent rodičů bude kvůli rostoucím cenám a výdajům dávat dětem stejné, nebo o něco nižší kapesné.

Čtěte také

„Našemu synovi je teprve sedm let, takže mu měsíčně dáváme 100 korun,“ řekla Českému rozhlasu maminka chlapce, který nastoupil do druhé třídy. Kapesné zatím ale neutrácí a šetří si ho. „Peníze si spořím na vláčky. V pokladničce mám už 1 254 korun,“ prozradil hoch. Bude mít kapesné, na které je zvyklý; stejně jako další tři čtvrtiny dětí v Česku.

Osmiletá třeťačka si na kapesném polepšila. Místo 20 dostává nově 50 korun na týden. Prozradila, kolik si už našetřila: „Něco přes čtyři tisíce, ale není to jen z kapesného, je to i z různých dárků a tak.“

Meziroční inflace dosáhla v červenci 17,5 procenta, jde o nejmírnější meziměsíční nárůst od letošního února. Část rodin plánuje na kapesném šetřit kvůli výraznému růstu cen a tím i větším výdajům domácnosti. „Některé děti tedy na inflaci doplatí dvakrát. Kapesné se jim zmenší a inflace jim ukrojí část reálné hodnoty peněz,“ popsal výsledky výzkumu mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

„Nejčastěji chtějí rodiče snížit kapesné svým dětem o sto korun. Tři procenta rodičů ale půjde ještě dál a pravidelnou měsíční částku sníží až o pětistovku. Každý třetí školák přitom dostává část kapesného třeba za pomoc doma,“ doplnil.

Výše kapesného se liší

Předškolní děti většinou dostávají podle dat České bankovní asociace maximálně 100 korun na měsíc, mladší školáci 130 korun a starší děti pak necelých 300 korun. Zatímco mladší děti si za kapesné kupují většinou sladkosti, starší peníze využívají na nákupy videoher, nebo oblečení.

Některé děti mají své úspory na účtu. „Čtvrtina rodičů založila dětem i běžný účet, ke kterému mají vlastní platební kartu. Víc než polovina dětí pak na něj dostává kapesné pravidelně,“ uvedl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. Nejčastěji rodiče zakládají bankovní účty dětem ve věku od 10 do 12 let.

autoři: Barbora Kladivová , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související