Kapitáni lodí už nebudou oficiálně kapitány. Vodáci budou moct na řeku s půl promile alkoholu v krvi

28. únor 2023 15:55

Kapitán Korkorán, kapitán slavné lodi Bounty William Bligh nebo kapitán Nemo. Jeden slavnější kapitán než druhý. V Česku ale tato hodnost přestává existovat. Podle nového zákona o vnitrozemské plavbě platného od 1. března už se profesionální šéf na jakékoli lodi nebude nazývat kapitán, ale vůdce plavidla.

„Mně se ta změna moc nelíbí. Vůdce je sice odborný název, ale kapitán zní vždycky líp,“ komentuje ředitel Pražské paroplavební společnosti Pavel Mácha s tím, že jeho podřízení budou dál používat termín kapitán. „Ten pojem vůdce, ať už v českém, nebo i mezinárodním kontextu, není úplně to pravé,“ dodává.

Podle ředitelky Státní plavební správy Kláry Němcové názvosloví upravuje novela zákona o vnitrozemské plavbě. Termín vůdce plavidla tedy platí hned, v průkazech kapitánů se objeví, až si je vymění.

„Pokud budeme po prvním březnu vydávat nové průkazy pro vůdce profesionálních plavidel a členy jejich posádek, tak se názvosloví skutečně mění. Vychází to z evropské směrnice, přebíráme to, co bude platit ve všech členských státech,“ doplňuje.

Termíny se používají i ve školách. „Historické pojmenování kapitán samozřejmě tolerujeme, ale současně dbáme na rozlišování pojmů kapitán a vůdce plavidla,“ říká Kateřina Sellnerová, zástupkyně ředitelky střední školy lodní dopravy v Děčíně.

Další novinkou, kterou od března přináší novela zákona o vnitrozemské plavbě je to, že vodáci mohou být na bezmotorových plavidlech, tedy třeba kánoích a kajacích, i s půl promile alkoholu v krvi.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio

Související