Kaplička na Štrčkové ve Velkých Karlovicích připomíná svým neobvyklým tvarem malou rotundu

20. prosinec 2020

Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku ve Zlínském kraji mají místo, kterému se říká na Štrčkové. Je odtamtud krásný výhled do kraje. A také tam stojí půvabná kaplička, která je zajímavá svým netradičním kruhovým tvarem, připomínajícím malou rotundu.

Kaplička na Štrčkové není jedinou kapličkou ve Velkých Karlovicích. „Kapliček máme celkem třináct a ještě k tomu pět zvoniček. A proč tolik? Lidé byli ve Velkých Karlovicích vždycky hodně zbožní,“ říká nezávislý starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.

Kapličku na Štrčkové nechal v roce 1915 postavit jistý Petr Bukovjan jako poděkování za to, že přežil první světovou válku. Kaplička má neobvyklý kruhový půdorys, takže připomíná malou rotundu. Ve vitrínce je umístěna soška Panny Marie. Vedle kapličky pak stojí dřevěný kříž.

Kaplička na Štrčkové ve Velkých Karlovicích

Ke kapličce na Štrčkové nevede přímo žádná turistická trasa. „Dá se tam dostat po cyklotrase číslo tři,“ říká Miroslav Koňařík. Kaplička stojí na kopci, takže vás čeká pěkné stoupání. Když ale dorazíte na vrchol, bude vám odměnou nádherný výhled do okolí.

„Kaplička stojí nad údolím Pluskovce, ve kterém leží hodně stylových valašských chalup. Od kapličky je vidět na krásné hřebeny Javorníků a Vsetínských vrchů,“ prozradil Miroslav Koňařík. V roce 1999 nechali kapličku opravit bratři Sedlákovi z Jezerného.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio