Kaplička sv. Vojtěcha nad Mýtem zdobí krajinu přes dvě stě let. Výhled je od ní až k brdským lesům

17. leden 2019
Česko – země neznámá

Na stráni nad městečkem Mýtem na Rokycansku v západních Čechách je od pradávna jedno posvátné poutní místo. Podle pověsti se tam kdysi zastavil pražský biskup, později svatý Vojtěch. Lidé se na kopec chodívali modlit za dostatek vody. A od roku 1790 tu pečují o kapličku.

Ta původní byla dřevěná a první písemné zprávy o ní pochází z roku 1790. Po pár desítkách let se ale chatrná stavba začala rozpadat. V dubnu roku 1849 byla proto zbourána a za pomoci místních i lidí z okolních obcí se začalo s výstavbou nové zděné kapličky. Dílo bylo hotové koncem roku 1853.

Jedná se o barokní, později upravovanou stavbu, obdélníkového půdorysu s pětibokým závěrem. V něm kdysi stával oltář. Chátrat začala po roce 1948, kdy upadl zájem o náboženství. Ke kapličce se po dlouhá desetiletí konaly tradiční dubnové Vojtěšské poutě. V obnovené tradici se pokračuje od roku 2008. V roce 1999 se kaplička stala kulturní památkou České republiky.

Vojtěšská pouť láká stovky návštěvníků

V rámci Vojtěšské pouti si na své přijdou malí i velcí. Místní sbor ochotníků Divadla J. K. Tyla v Mýtě připravuje každý rok originální vystoupení, týkající se historie města Mýta a jeho okolí. A nejkrásněji je u kapličky na jaře. V květnu totiž na stráních směrem k Mýtu vykvete rozlehlý třešňový sad.

Ke kapličce svatého Vojtěcha se dostanete po značené modré turistické trase. Ta vás z Mýta dovede přímo až ke kapličce. Tam se pak z informačních tabulí Klubu českých turistů dozvíte, že se nacházíte ve výšce 515 metrů nad mořem. A když bude zrovna pěkné počasí, uvidíte jako na dlani nejen město Mýto, ale i za ním do daleka se rozprostírající brdské lesy.

autor: Pavel Halla
Spustit audio