Kaplička v Sobíně po třech letech po nehodě opět září novotou. Vysvětil ji opat Strahovského kláštera

19. únor 2022 14:30

Památkově chráněná kaplička v Sobíně, v části pražského Zličína, kterou před třemi lety zničil kamion, už je zase opravená. Včera repliku novogotické stavby slavnostně otevřeli a z nedalekého Strahovského kláštera ji přijel vysvětit i opat Daniel Peter Janáček.

Ani silný vítr a chladné počasí neodradilo místní, aby na to slavnostní otevření a vysvěcení přišli, nakonec jich dorazilo několik desítek. Shodovali se na tom, že jsou samozřejmě rádi, že se kapličku povedlo obnovit, ale někteří v to prý původně vůbec nevěřili.

Jak zaznělo v úvodním slově, zástupci zličínské radnice si přáli, aby opat Daniel Peter Janáček vyprosil u Boha takovou ochranu, aby se kapličce už nikdy nic nestalo a stála tu napořád. Jak ale sám opat přiznal, tohle zařídit prý nedokáže. Nicméně jí popřál, aby sloužila jako místo setkávání a možná snad i jako připomínka úcty, sounáležitosti a jakýsi symbol naděje.

Kaplička v Sobíně

V sobotu to byly tři roky a týden, co do kapličky naboural kamion, který převážel stavební materiál. Poničil její spodní část a když ji pak přijel prohlédnout statik, nařídil, že se musí zbourat.

Jak zavzpomínala nezávislá starostka Zličína Marta Koropecká, místní tu situaci obrečeli, nicméně už pár hodin nato zastupitelé rozhodli, že se kaplička vystaví znovu.

Z historie kapličky v Sobíně

Z původní stavby se po tehdejší nehodě zachovala jedna ze dvou soch andělů, z větší části i socha Panny Marie, i když jí restaurátoři museli dodělat ulomenou ruku. Dochoval se i zvon, i když ten nebyl úplně původní, ale z roku 1948. Dochovaly se i původní stavební plány, takže z nich architekti mohli při opravě vycházet, ale museli se pochopitelně přizpůsobit moderním stavebním postupům. Nové jsou tak třeba technologie jako například hydroizolace.

autoři: Kristýna Vašíčková , Von
Spustit audio