Karbenátky z červené řepy
Recept na karbenátky z červené řepy nám do Apetýtu poslala paní Pavla z Uherského Hradiště. S oblibou je často připravuje pro svoji rodinu, a i když někdo předem jídlo bez masa odmítá, je nakonec příjemně překvapen.
Co budete potřebovat?
- 250 g červené řepy
- 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
- 1 šalotku
- 1 stroužek česneku
- 1 polévkovou lžíci sezamového semínka
- 1 polévkovou lžíci petrželky
- olivový olej
- 1 čajovou lžičku majoránky
- sůl a pepř
Postup:
- Červenou řepu oloupeme a nastrouháme. Abychom se vyvarovali červených rukou, použijeme při práci s řepou igelitové rukavice.
- Řepu osolíme, promícháme a necháme v cedníku vykapat šťávu, potom ji ještě vymačkáme rukama.
- Šalotku a petrželku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a vše včetně ovesných vloček a sezamového semínka smícháme s řepou. Podle chuti přidáme sůl, pepř a majoránku.
- Hmotu necháme asi 30 minut v lednici, aby se zbylá šťáva z řepy vsákla do ovesných vloček.
- Z hmoty tvoříme karbanátky, které potřeme olejem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C asi 30 minut.
- V polovině karbanátky z červené řepy otočíme.
Na talíři je můžete ozdobit strouhaným tvrdým sýrem a výborně chutnají jak s chlebem, tak s vařeným bramborem.
Související
-
Tvarůžkový štrůdl
Za rodinným receptem se vydáme do tvarůžkové cukrárny v Lošticích, kde vytváří originální tvarůžkové dorty i moučníky. Podnik sídlí v krásném regionu Hané.
-
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
-
Avokádová majonéza
Dnešní recept najdete i v nové knize Jarky Vykoupilové Babské rady na celý rok. Kniha bude slavnostně pokřtěna i představena 1. září ve vysílání speciálního Apetýtu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...