Karel Bednář se výrobě rukaviček věnoval celý život, dnes připomíná lidem jejich historii

8. leden 2020 09:10

Rukavičkáři z Dobříše patřili k nejlepším na světě. Vyráběli miliony párů rukavic v padesáti barevných odstínech. Dnes je toto řemeslo na vymření. Jeho historii zájemcům připomíná průvodce v dobříšském rukavičkářském muzeu Karel Bednář. 

Naše ruce v posledních letech hřejí především rukavice z dovozu. Československo přitom patřilo k rukavičkářským velmocím. Ozdobné rukavičky z Dobříše kdysi nosily hvězdy stříbrného plátna i obyčejné úřednice. Dnes už takové modely umí ušít jen pár lidí.

Kožené rukavičky bývaly důležitou součástí dámské garderoby. Měly nejenom zahřát, ale především ozdobit dámskou ruku. „Je až k nepochopení, jak mohl někdo tyhle rukavičky nosit, protože ta fazona byla hrozně úzká,“ říká Karel Bednář, který se začal rukavičkářem učit už v roce 1947. Dnes provádí návštěvníky po Muzeu v Dobříši, kde je speciální expozice věnovaná rukavičkářské výrobě v Dobříši.

Šičky rukavic se z domovů přesunuly po roce 1950 do výrobních dílen Rukavičkářských závodů. Kolem roku 1990 tady ročně šily 6 milionů párů rukavic

„Jsou to rukavičky francouzského střihu, což byly klasické módní rukavice a dáma, když si je oblékala, tomu věnovala čas,“ dodává.

Rukavičky z jemné kůže bývaly součástí šatníku dokonalé dámy. Dnes už je umí ušít jen několik bývalých zaměstnanců Rukavičkářských závodů Dobříš

Z čeho se vyráběly tyhle rukavičky? „Byla to jehnětinka, která je trochu tužší než kozlečina. Například kozlečiny se v Československu za první republiky posbíralo přes milion kusů a to byla nejlepší useň pro rukavičkářské účely,“ vysvětluje průvodce.

V expozici Muzea Dobříš uvidíte řadu nástrojů určených k výrobě luxusních rukavic

Umí dnes v Dobříši ještě šít rukavice? „Na těchto strojích umí šít ještě dvě zdejší dámy i když jsou ve věku jako já, takže se blíží k devadesátce,“ dodal Karel Bednář.

Rukavičkářské závody Dobříš zaměstnávaly rodiny ze širokého okolí. Dobová fotografie zachycuje parkoviště před výrobní budovou pravděpodobně v roce 1989

Pokud dorazíte do Muzea v Dobříši, uvidíte tam i malý slovníček rukavičkářského řemesla. Zjistíte tak, co je například fasování, fistila, plí, polák, turnikán anebo tulírovací nůž.

Řemeslníci z Dobříše na šití úzkých prstů rukavic používali speciální šicí stroje. Některé uměly dokonale napodobit ruční šití

Muzeum rukaviček najdete na dobříšském náměstí v barokní budově známé jako Kopáčkův dům. Přes zimu mají otevřeno jen ve všední dny.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio