Karel Gott má nový vinyl Ta pravá. Rozhlasový archiv odkryl tajemství první desky, na které zpívá. Je z roku 1962

16. listopad 2018 17:46

Zpěvák Karel Gott v pátek vydává novou vinylovou desku s názvem Ta pravá. Přibude tak k desítkám dalším, které ukrývá archiv Českého rozhlasu. V něm se nyní nachází přes 120 vinylových desek, na kterých je více než 1200 Gottových písní. V archivu je schovaný i vůbec první vinyl s jeho zpěvem, na kterém ale nezazní skladba Oči sněhem zaváté, jak se často uvádí, nýbrž písnička s Vlastou Průchovou.

Archivář Josef Švehla poslouchá vůbec první vinylovou desku, na níž zpívá Karel Gott a kterou objevil v archivu Českého rozhlasu. Je z roku 1962 a jmenuje se Až nám bude dvakrát tolik.

„Zpívá tam Karel Gott s Vlastou Průchovou. Spousta posluchačů, kteří mají rádi pana Karla Gotta, tak to určitě někde má,“ říká Švehla.

První samostatný vinyl pak vydal Karel Gott v polovině šedesátých let. Jde o jeho velký hit Oči sněhem zaváté. Této desky se v té době u nás, ale i v zahraničí prodaly asi tři miliony kusů. Jde tak o nejprodávanější singl Karla Gotta.

Na 120 vinylech, které jsou v archivu Českého rozhlasu, je přes 1200 písní Karla Gotta. K některým z nich jsou přiložené i takzvané buklety, kde jsou texty písní nebo fotografie z koncertů. A bukletem je vybavený i úplně nový vinyl s názvem Ta pravá.

Posluchači na něm najdou tucet písniček, které vyšly na CD už letos na jaře. Gramofonová deska ale přináší i nový zážitek. Jak řekl Karel Gott v rozhovoru pro Český rozhlas, ústřední píseň Ta pravá pro něj na tělo napsal hudebník Marek Ztracený.

„Zavolal mi a řekl: Pokusil jsem se pro vás napsat takovou životní výpověď, protože jsem v poslední době pozoroval, co se vám všechno, jaké věci máte za sebou, jak jste se s tím vypořádal a jak to dopadlo,“ řekl.

Držitel 42 slavíků si pro své fanoušky připravil i dárek. Prvních 500 kusů nového vinylu Ta pravá podepsal.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio