Karkulka, Asterix, Sparta nebo Slavia: vypěstujte si odrůdy se zajímavými názvy

2. listopad 2018

Zeleninová zahrada a ovocný sad mohou hrát nejen všemi barvami, ale krášlit je mohou také odrůdy zajímavých názvů. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

„Hudební nápady najdeme u cibule Karmen, Bolero a Tosca. Bílá je Albienka. Do sportovního světa nás zavede bílá řepa Avalanche (hokejový tým Colorado Avalanche), můžeme přidat kedluben Sparta a ředkvičku Slavia. K derby by mohli fanoušci jednotlivých týmů zeleninu přikusovat.

Hrách je Kudrnáč, ozimá cibule Gerda a Káj, červená řepa a také kořeninová paprika zase Karkulka. Jako z pohádkového filmu zní název odrůdy papriky Bělorožec či celeru Asterix. U jablek se můžeme ‚podívat po obloze‘, na které je Luna (stejné jméno má i kedluben), Sirius a Orion, ze salátů najdeme na obloze Jupiter a Mars (stejně se jmenuje i červené zelí).

Pohled jako do atlasu hornin a nerostů nabízí jablka Ametyst (též kedluben), Topaz (i léčivka topolovka), Rubín. Existuje i jablko Diamant, saláty Smaragd, Tyrkys, Safír, Citrin. Historická místa a osobnosti připomínají Brutus, Herodes (rajčata), Mánes (bazalka), Kartago a Troja (kedlubny), Faraon (ředkvička).  

Po světě nebo po mapě se rozhlédli šlechtitelé, když dávali následující jména odrůdám petržele: Jadran, domácí Olomoucká dlouhá a Hanácká, Gigante di Napoli, Gigante di Italia. Ředkev se jmenuje Japana a vodnice Tokyo Cross, rajče zase Šejk. Na Moravu nás dovede rajče Pálava, přírodní katastrofy připomínají rajčata Uragan a Tornádo.“ 

Spustit audio