Karlova univerzita přichází s novým projektem pro studenty. Nabízí spolubydlení se seniory

29. duben 2019

Každý rok studuje na Karlově univerzitě v Praze asi padesát tisíc studentů. Část z nich se za studiem musí do hlavního města přestěhovat. Kromě kolejí, pronájmu pokoje nebo bytu jim univerzita nově nabízí i další alternativu - spolubydlení se seniory.

Seniorům se spolubydlení se studenty zamlouvá. „Mám malý důchod a byt mám 2+1. Je fakt, že mně ty peníze chybí,“ říká starší dáma v modrém svetříku, která bydlí sama a hledá někoho, kdo by jí přispíval na nájem. Společnost by jí dělala radost a zároveň by si občas moc ráda s někým popovídala u kávy.

A s komunikací by neměl problém ani student právnické fakulty Filip. „Já myslím, že je to zajímavé. Může to být fajn. Já si myslím, že pro ty starší lidi je to super příležitost. I já mám na Slovensku babičku, která žije sama, a myslím, že by ocenila mladého spolubydlícího,“ říká.

Kolik peněz bude mladší tomu staršímu spolubydlícímu přispívat na nájem, nebo jak často spolu budou trávit čas, to záleží na dohodě. Podle koordinátorky projektu Věry Hoffmannové je spolubydlení výhodné pro obě strany.

„Pro toho seniora, který je osamělý, je to oživení, je to navrácení znovu do života. A pro studenta je to velice výhodné, protože když je to student, který chce studovat a ne se jenom bavit, tak má v té domácnosti klid, má tam zázemí,“ vysvětluje Věra Hoffmannová.

Univerzita teď shání zájemce, kteří by byli ochotní se k sobě nastěhovat. Projekt funguje už skoro rok. Zatím ale žádného studenta a seniora dohromady nedal.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio