Karlštejn vypadá z výšky jako stavebnice, říká pilotka vrtulníku Helena Bulíčková

10. prosinec 2021

Helena Bulíčková je mladá žena, která má neobvyklý koníček. Je pilotka a létá vrtulníkem. A protože se o pohled z výšky na naši krásnou zemi ráda podělí, dělá i vyhlídkové turistické lety na Středočeským krajem. Zájemci chtějí nejčastěji vidět Velkou a Malou Ameriku, hrad Karlštejn nebo Kutnou Horu. Jaký je rozdíl mezi tím vidět věci z výšky a poznávat je ze země, prozradila mladá pilotka v pořadu Tady to znám.

Helena Bulíčková absolvovala v době dospívání vyhlídkový let, který ji naprosto uchvátil. A protože měla k technickým záležitostem vždycky blízko a její tatínek je šéfem Zdravotnické záchranné služby TRANS HOSPITAL, bylo velice rychle rozhodnuto, že to také zkusí.

A začala opravdu brzy, hned v 18 letech. Aby získala pilotní průkaz, musela zvládnout hodně věcí. Včetně teoretických znalostí jako je meteorologie, radionavigace, plánování letu, technické parametry vrtulníku a podobně. „Jde o sto hodin teorie a čtyřicet pět hodin praxe. Jsou lidé, kteří jsou schopní to udělat za dva měsíce, ale jak říká můj instruktor, pilot by si měl vyzkoušet celý rok, to znamená všechny typy počasí i různé situace,“ říká Helena Bulíčková.

Vznést se do vzduchu je úžasný pocit

Popsat pocity při prvním samostatném vzletu je podle ní těžké. „Je to nádherný pocit. Člověk má sice plnou hlavu řízení a sledování okolí, ale zároveň si užívá tu volnost a to, že je tam nahoře sám, svým vlastním pánem, letí si, kam chce,“ popisuje pilotka.

Pavel Vítek a Helena Bulíčková

Při pohledu z výšky ji nejvíc zaujaly lomy Velká a Malá Amerika. „Je to sice jen díra do země, ve které je voda, ale je to tam nádherné v kteroukoli roční dobu. Například na podzim, kdy se tam okolo zbarví stromy, to je velká krása.“ A stejně půvabný je podle jejích slov i hrad Karlštejn. „Z výšky je úchvatný, vypadá jako stavebnice. Byla jsem se na něm podívat, a tak vím, že je to obrovský majestátní hrad, ale seshora je úplně jiný,“ dodává Helena Bulíčková.

Jak sama říká, s vrtulníkem může létat, kde chce, ale přesto se najdou jistá omezení. „Nemohu moc lítat nad městy. Ale naštěstí je těch památek hodně mimo města. Dalo by se říct, že jsem hradů a zámků slítala víc, než navštívila po zemi,“ směje se pilotka. Každopádně ji ale některé památky při pohledu z výšky zaujaly natolik, že má v plánu je navštívit. Třeba hrad Český Šternberk.

Jaká místa má ráda nejenom z ptačí perspektivy, ale i v okolí svých rodných Řevnic, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio