Karlův most v Dobříši se stal kulturní památkou. Ještě loni mu hrozila demolice

12. leden 2021

Na Ústřední seznam kulturních památek byl zapsán kamenný most přes Pilský potok. Téměř 200 let stará zmenšenina Karlova mostu měla být při rekonstrukci Pražské ulice zbořena a nahrazena novým přemostěním.Obyvatelé Dobříše ale sepsali petici. I díky jejich úsilí se most podařilo zachránit.

Most překlenuje Pilský potok v místě hlavní silnice, která historicky spojovala Prahu s Pasovem. Denně tudy projedou stovky aut. Mnozí ani netuší, po jaké památce přejíždějí. „Jedná se o poslední kamenný historický most v Dobříši, který připomíná nejen historickou slávu Dobříše v podobě císařské cesty, ale také místní pověst tradovanou na základě historicky ověřené události – utonutí dívky, na jejíž památku její rodiče nechali postavit most se sochou sv. Jana Nepomuckého,“ vysvětluje Hana Řepková z Národního památkového ústavu, která jako první upozornila na podobnost mostku s Karlovým mostem v Praze.

Zmenšenina Karlova mostu neplnila jen dopravní účel, ale reprezentovala i majitele panství. Most se totiž původně nacházel před vstupem do města. K baroknímu zámeckému areálu vedla cesta lemovaná alejí. „Stavba mostu má čtyři pole, zaklenutá nízkými segmentovými klenbami z kamenných kvádrů a je opatřena tehdy tradičními břitovými ledolamy na návodní i povodní straně,“ popisuje technickou památku Hana Řepková.

Dobrá zpráva potěšila obyvatele Dobříše. Karlův most se dostal na Ústřední seznam kulturních památek

Most už to měl spočítané

„Ten most to měl de facto spočítané, protože na něj byl vypsaný demoliční výměr,“ raduje se z nové situace předseda Okrašlovacího spolku města Dobříše Petr Kadlec. Právě členové tohoto spolku se výraznou měrou podíleli na tom, že byl most zapsán na Ústřední seznam kulturních památek.

Podle místní pověsti byl most postaven ve spojitosti s utonutím dívky Marie Anny Kloiber z Českého Krumlova. O život přišla, když na místě bývalého brodu v kočáře zdolávala rozvodněný Pilský potok. Její smrt je doložena v dobříšské matrice ze dne 10. června 1829.

Co dalšího se o této dívce traduje? A co se stalo se sochou sv. Jana Nepomuckého? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.