Karolina Štraus Idris vždy milovala tanec. Nakonec se z koníčka stala profese

22. duben 2022

Karolina Štraus Idris vyrůstala v Indonésii, kde už od dětství tančila balijské tance. Díky studiím na prestižní americké univerzitě v Jižní Karolíně pracovala na vrcholových manažerských pozicích mezinárodních reklamních agentur a práce jí přivedla i do Prahy. Dnes tu ale místo manažerky působí jako lektorka tance a jógy.

Karolina Štraus Idris se sice narodila v Praze, vyrůstala ale v Indonésii. Její maminka je Češka, tatínek Indonésan. V Indonésii se už jako malé dítě věnovala balijskému tanci, ostatně to je v této zemi běžné.

Rodiče ale nakonec Karolinu poslali na studia masové komunikace a žurnalistiky do USA na Univerzitu v Jižní Karolíně. Ihned po studiích začala pracovat na vrcholových manažerských pozicích mezinárodních reklamních agentur, a díky této práci se také v 90. letech poprvé dostala do Evropy. Ve 24 letech se usadila v Praze.

Dlouho byla s prací spokojená, ale stále něco chybělo. Pocit, že potřebuje v životě víc, cítila asi tři roky před tím, než odešla. K definitivnímu rozhodnutí změnit život a odejít z vrcholového managementu jí přiměly zdravotní problémy a stav vyhoření. Dnes zpětně ví, že si nevšímala některých signálů, které jí tělo i stav duše vysílalo už dříve. A tak si jednoho dne uvědomila, že musí svůj život zásadně změnit.

Karolina Štraus Idris - z manažerky tanečnicí

Tančila i jako manažerka

Na tanec i jógu si vždy udělala čas. To jí zachránilo v době, kdy odešla ze zaměstnání. Potřebovala rychle pevnou půdu pod nohama a to jí poskytl právě její koníček. Karolina ještě jako manažerka vedla čistě pro radost taneční hodiny v jedné pražské taneční škole. Byla oblíbená a škola jí postupně dávala další a další příležitosti – nejprve vedla lekce tance, postupně i jógy. Díky vysokému manažerskému platu si mohla dovolit do sebe i do svého koníčka investovat.

Ještě jako manažerka ve volném čase odjížděla na kvalitní taneční kurzy a doplňovala si vzdělání. Pravidelně cestovala do Berlína studovat orientální tance, poté i do Káhiry, aby se do detailu a přímo u zdroje naučila všechny tance, které ji zajímaly. Takto intenzivně studovala i různé typy jógy, a tak dnes jako uznávaná lektorka ovládá a vyučuje balijské tance, salsu i všechny orientální tance – klasické břišní i folklorní. Zacvičit si s ní můžete hathajógu, power jógu nebo zkusit jógovou terapii.

S Karolinou si můžete zacvičit i na lekcích jógy

Tanec jako koníček i zaměstnání

Karolina si tanec jako svého koníčka ponechala i nyní. Už 15 let vede vlastní taneční skupinu Matahari Group. Všechny členky postupně naučila tančit a dnes spolu sdílí nejen tanec, ale jako velké kamarádky také životní radosti a strasti. A hlavně se radují ze svých úspěchů. V roce 2009 na Nile Group festivalu v Káhiře získaly 1. cenu v kategorii orientálních tanců a úspěch zopakovaly i v dalších letech. Přibyla i ocenění z festivalů v Berlíně a mnoha dalších soutěží v České republice.

Karolina je někdy po celodenních kurzech jógy a tance trochu unavená. Finanční situace i životní jistoty jsou na „volné noze“ v roli lektorky zcela jinde než v managementu. Ale Karolina by už neměnila, i když jí v těžkých chvílích někdy podobné myšlenky napadnou. Teprve teď totiž opravdu cítí, že její práce má hluboký smysl a je jí naplněná.

Celodenní cvičení na kurzech jógy a tance Karolinu udržuje v dobré kondici
Spustit audio