Kašel a infekce, které se u psů a koček objevují s přicházejícím podzimem

15. říjen 2019
Dopolední host

V sychravém podzimním počasí se psi i kočky mohou, podobně jako my lidé, nachladit. Častěji se však nakazí virózou od svého majitele. "Kašel a teplotu u nich nesmíme podcenit a v žádném případě jim nesmíme dávat léky, které na nachlazení pomáhají nám", říká veterinářka MVDr. Martina Načeradská.

Podzimní počasí přináší rozdílné teploty, které mohou i domácím mazlíčkům způsobit zdravotní problémy.  Musíme být zvláště opatrní u druhů, které mají krátkou srst, nebo jsou úplně bez srsti. Pozor je nutné dávat také na nejmladší a stará zvířata, která změny počasí hůře snášejí. Psi i kočky se mohou nastydnout. Častěji se však nakazí od nás, protože některé chřipkové viry jsou přenosné i na zvířata.

Léky určené lidem mohou naše mazlíčky i zabít

Martina Načeradská

Pokud si všimneme, že se náš domácí mazlíček necítí ve své kůži, musíme ho bedlivě sledovat.  Pes si většinou snaží svému pánovi říci o pomoc, kočka raději někam zaleze. Pokud zvíře začne kašlat, je nutné hlídat mu teplotu. Tedy nejenom kontrolou uší nebo čumáku, ale opravdu ji změřit teploměrem v konečníku. Pokud ukazuje hodnoty kolem 40°C a více, je nutné ihned navštívit veterináře. V žádném případě nedávejte zvířeti léky, které snižují teplotu lidem. Například takový paracetamol může zabít kočku.

Veterinární lékař zvíře vyšetří a navrhne léčebný postup. Zvířata jsou při včasné léčbě většinou během týdne opět v pořádku. Závažnější komplikace vznikají, pokud léčbu zvířete podceníme. Například kašel u kočky, který může přejít až do chronického zápalu plic. U psů se zase může objevit zánět pohrudnice, který ho s kašlem nutí i zvracet.

Zda můžete nastydlým zvířatům dávat heřmánkový čaj nebo zda se můžete od nachlazeného zvířete nastydnout i vy, můžete slyšet v záznamu pořadu.

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio