KASIOPEJA

20. prosinec 2002

V našem předvánočním putování po hvězdách dnes dospějeme k dalším dvěma členům řecké mytologické rodiny, která se prakticky celá dostala na oblohu. Už jsem tu mluvil o souhvězdí hrdiny Persea, o souhvězdí jeho ženy Andromedy, na řadě jsou Andromediny rodiče, Kassiopeia a Kéfeus, kteří také už někdy v Homérových dobách dostali každý jedno souhvězdí.

Byli to královští manželé, panovali v tehdejší Etiopii. Královna Kassiopeia byla velmi krásná, ale k tomu ještě ješitná a chlubivá. Jednou učinila prohlášení, které spustilo velmi spletité děje vrcholící umístěním Persea, Andromedy, Kassiopeie, Kéfea a Velryby na oblohu. To Kassiopeino prohlášení znělo: Jsem krásnější než než všechny mořské nymfy dohromady. Taková slova nymfy velmi dopálila, takže proti takové nehoráznosti důrazně protestovaly u boha moře Poseidona. Ten na takový protest slyšel především proto, že jeho manželkou byla jedna z pohaněných a uražených nymf. A když se Poseidon otázal, co by žena myslela, že by s tím měl udělat, nymfa Amfitríta měla připravené řešení. Ať manžel do Etiopie pošle mořskou obludu, která to tam všechno zpustoší. Což se stalo.

Michal Novotný

Král Kéfeus, manžel chlubivé Kassiopei, si s řáděním obludy nevěděl rady, vypadalo to, že etiopské království bude úplně zničeno. Jediná možnost podle libyjské věštírny boha Ammóna byla, že královští manželé obludě obětují svou jedinou dceru Andromedu. To se jim pochopitelně nechtělo, ale také v Etiopii se všechno vykecalo, a tak se o možnosti záchrany dověděl lid, a svého krále donutil přikovat dceru ke skále na mořském pobřeží, kde měla čekat, až si s ní obluda provede, co bude chtít. Už jsem tu před pár dny říkal, jak to dopadlo: objevil se Perseus, obludu zabil, Andromedu zachránil a vzal si ji za ženu. A pak všichni čtyři, vlastně všech pět, i s tou obludou, přišli na oblohu jako souhvězdí, na která se v těchto dnech za jasných zimních nocí můžeme podívat.

Souhvězdí Kassiopeia je zajímavé tím, že se otáčí kolem severního pólu. To způsobily Kassiopeiou uražené nymfy. Když se jim nepodařilo zničit etiopské království, prosadili aspoň to, že Kassiopeia musí každou noc trávit polovinu času hlavou dolů. Aby se naučila skromnosti a zbavila chlubivosti. O souhvězdí pojmenovaném po Kassiopeině manželovi Kéfeovi a také o souhvězdí nazvaném po mořské obludě zabité Peresem si něco řekneme příště, to znamená v pondělí.

Vysílá se v pátek 20.12.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.