Kastelán Tomáš Řehoř si svou prací na zámku Žleby splnil dětský sen

21. květen 2021

Tomáš Řehoř je kastelánem na zámku Žleby od roku 2009. Už od dětství měl rád historické památky a péči o ně věnoval celý svůj život. Zámecký areál prochází denně nejen v rámci pracovních kontrol a obchůzek, ale rád si na svá oblíbená místa zajde i po pracovní době. Čistě pro radost. Zámek Žleby mu totiž přirostl k srdci už v dobách, kdy s rodiči jezdíval na nedalekou rodinnou chatu.

Otevírají se opět hrady a zámky a některé z nich můžete znovu navštívit po jejich důkladné obnově. Vedení řady památkových objektů totiž dlouhý čas uzávěrky využilo k obsáhlé revizi sbírek nebo k důkladné údržbě mobiliáře.

Mezi ně patří i zámek Žleby. Tento unikátní zámek ležící na samotné východní hranici Středočeského kraje má historii sahající až do 13.st. Dnešní romantickou podobu získal v pol. 19 st zásluhou pánů z Auerspergů. Auersprgové Žleby vnímali jako výkladní skříň svého majetku. Honosné jsou nejen interiéry. Zámek se pyšní velmi vzácnými sbírkami a unikátním zámeckým parkem. Oblíbená je i návštěva zámecké kuchyně, která byla vybavena nejnovějšími přístroji své doby a měla samostatnou kašnu s pitnou vodou.

Stát se kastelánem ale byl totiž jeho sen už od dětství

Mít takovýto rozsáhlý a cenný komplex na starosti není nic lehkého. O tom ví své současný kastelán Tomáš Řehoř. Přes veškerou realitu této profese a velkou zodpovědnost i po téměř třiceti letech praxe je ale rád, že se mu splnil dětský sen a svou práci takto dodnes vnímá.

Tomáš Řehoř během pravidelných procházek po zámeckém parku Žleby

Když byl totiž v sedmi letech na školním výletě na hradě Český Šternberk, byl tímto slavným českým hradem tak uchvácen, že se rozhodl stát se kastelánem. Za tímto dětským snem šel zcela cíleně. Věnoval se studiu historie a shodou okolností bylo jeho první angažmá právě na Českém Šternberku. Následně pak působil 17 let jako zástupce kastelána na Karlštejně a v roce 2009 po letité praxi nastoupil na uvolněné místo kastelána zámku Žleby. Zámek Žleby mu totiž přirostl k srdci už v dobách, kdy s rodiči jezdíval na nedalekou rodinnou chatu.

Chalupa nebo zámek, každá nemovitost potřebuje plán oprav a pravidelnou údržbu

Jako kastelán má na starosti doslova vše - od koordinace svých zaměstnanců a průvodců po zajištění úklidu i péče o vzácné sbírky, řešení kácení stromů v zámeckém areálu a další. Velkou zodpovědností je samozřejmě i organizace obnovy a rekonstrukce zámku a výběr i koordinace dodavatelů a restaurátorů. I když v praxi se často jedná o mnoho administrativy, se smíchem a s nadsázkou rád dodává, že je to podobné, jako péče o větší chalupu. I zámek potřebuje svou pravidelnou údržbu a samozřejmě i plán oprav.

Stále ve střehu

Tomáš Řehoř v areálu zámku i bydlí, takže má o všem každodenní přehled. Na dlouhé pracovní kontrolní procházky po zámku si už zvykl. Láska k památkám i k profesi u něj ale přerůstá pouhou roli zaměstnání. Stává se zároveň koníčkem. Na zámku Žleby má svá oblíbená místa, kam se rád přijde podívat i ve volném čase. Čistě pro radost. Velmi rád si například přímo na arkádách zámeckého nádvoří po pracovní době vypije čaj nebo příležitostně i skleničku vína. Pohled na zámecké nádvoří je zkrátka nádherný a rád si ho vychutnává. Často se pak přistihne, že při večerním odpočinku zároveň pohledem kontroluje okapy a střechu nebo korouhve, jestli je vše v pořádku nebo jestli není potřeba opět něco natřít nebo opravit. Má také dokonalý přehled o zámeckém parku díky pravidelným procházkám se svým psem. A tak se nelze divit, že Tomáš Řehoř o sobě často s úsměvem říká: "Co se týká zámku, jsem stále ve střehu."

Spustit audio

Související