Kateřina Cajthamlová: Chcete zrychlit metabolismus? Přidejte více pohybu

25. srpen 2022

Metabolismus má velký vliv na udržení naší váhy a zdravého hubnutí. Vysvětlíme vám, jak funguje, a co všechno ho ovlivňuje. Poradíme vám také, co sami můžeme udělat pro jeho dlouhodobé správné nastavení.

„Metabolismus je látkový a energetický obrat v těle. Máme tzv. bazální metabolismus, to je nejmenší potřebné množství energie, které organismus potřebuje, když ležíme, spíme, nehýbeme se a pouze dýcháme. Udržujeme stálou tělesnou teplotu a třeba srdeční činnost, aktivitu mozku a svalové napětí. Tento bazální metabolismus lidé většinou zaměňují s tzv. celkovým energetickým výdejem,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Pokud chceme, aby náš metabolismus správně dlouhodobě fungoval, měli bychom podle Kateřiny Cajthamlové dodržovat pět základních věcí:

„Takže tou první je pravidelná fyzická zátěž. Dále je to pravidelný odpočinek a pravidelný přísun stravy. A pokud chceme metabolismus rozpohybovat, tak by měla být strava dávkována po zátěži, nikoli před zátěží. Potom je výborné slunce, které nám aktivuje vitamín D a normalizuje vylučování hormonů, které rovněž zvyšují metabolismus. Jsou to například hormony štítné žlázy, pohlavní hormony nebo hormony nadledvin. Důležitá je také voda, tedy tekutiny, které potřebuje náš kardiovaskulární systém a správné dýchání.“

Pro zrychlení metabolismu je velmi důležitý pohyb. „Pokud se hýbeme, tak se náš metabolismus zrychluje, protože svaly, které pracují, tak vyrábějí energii, ale zároveň zpracovávají živiny. Pohyb ale musí být aerobní a patří k němu vyvážená pestrá strava, která odpovídá nárokům organismu.“

"Pro správné fungování metabolismu tedy potřebujete slunce, vodu, vzduch, pestrou stravu a pohyb. A nezapomínejte na dobrou náladu,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Proč je pro správné nastavení metabolismu důležitá pravidelnost nebo proč je důležitý i humor? Nejen to můžete slyšet v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.