Kateřina Cajthamlová: Funkci štítné žlázy může poškodit i nevhodná dieta nebo půst

3. únor 2022

Štítná žláza je sice malý orgán, ale s velmi důležitou funkcí. Nějakým onemocněním toho orgánu trpí 30–50 % evropské populace, z toho 8x více žen než mužů.

Štítná žláza je umístěna krku. Je to maličký orgán, váží 30-40 gramů. Má tvar jakoby motýlka, který sedí na ohryzku a obepíná ho křidélky. Její funkce je velmi významná, zasahuje do velké řady různých procesů v těle. Říká se jí žláza s vnitřní sekrecí. To znamená, že její hormony se uvolňují přímo do krve a jsou velice rychle roznášeny ke všem možným orgánům.

„Štítná žláza velmi ovlivňuje využívání energie v organizmu, energetický obrat, metabolismus živin a zároveň dělení a růst buněk. Je potřeba pro správnou funkci velké řady orgánů… kromě mozku a svalů, také ještě také srdce, ledvin a trochu i jater. To znamená, v okamžiku kdy dojde k nějakému poškození organizmu. Tím poškozením může být například nevhodná dieta, velký půst, hladovění nebo prudké omezení sacharidů. A pokud tato násilnost trvá delší dobu, tak organizmus zlikviduje štítnou žlázu jako první a to autoimunitním procesem,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Proč se řada lidí domnívá, že jejich tloušťka je způsobena onemocněním štítné žlázy? Jaké potraviny jsou pro štítnou žlázu prospěšné? Poslechněte si v záznamu pořadu a také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio