Kateřina Cajthamlová: Jakmile vám nějaký dietní režim naruší spánek, tak je to špatně

17. únor 2022

Které potraviny před spaním jsou vhodné proto, aby se vám dobře usínalo, abyste tělo před spaním nezatížili a netloustli. Poradíme vám také, které potraviny mohou váš zdravý a kvalitní spánek narušit a měli byste se jich vyvarovat.

„U spánku a toho co je vhodné jíst před spaním, abychom dobře spali a neztloustli, vždycky záleží na věku, pohlaví a zdravotním stavu. Například, dát si před spaním višňovou šťávu nebo banán, to rozhodně neplatí pro diabetiky. Říkáme vám tedy to, co se doporučuje obecně zdravému člověku, nepříliš mladému ani nepříliš starému,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Mezi potraviny a nápoje, které se před spaním obecně doporučují, patří například banány, pohanková kaše, šťáva z višní, lesní plody, rybí tuk (ryby), jablko, teplé mléko s medem nebo bylinkové čaje (meduňka, heřmánek, třezalka).

Lékařka však přidává varování: „S bylinkovými čaji mohou mít problém lidé, kteří berou léky, protože tyto věci se nedobře kombinují. Zde se neobejdeme bez čtení příbalových letáků léků, zejména na srdce, vysoký krevní tlak nebo na depresivní onemocnění. Konkrétně třezalka má neuvěřitelně mnoho takzvaných interakcí s těmito léky. To znamená, že můžete vzájemně zrušit účinnost třezalky i účinnost těchto léků, což není dobrý nápad.“

Co bychom před spaním jíst neměli

Která jídla konzumovaná těsně před spaním naopak zdravému a kvalitnímu spánku nepomohou? Podle lékařky je to například káva, alkohol nebo jídla velmi bohatá na vlákninu. Špatně se spí třeba po luštěninách nebo houbách. Dát si samotné bílkoviny, například samotný steak, také není dobrý nápad. Večer bychom měli jíst i přílohu, tedy nějakou sacharidovou složku. Proti obědu je ale rozdíl v tom, že stačí jenom polovina.

Může se ale stát, že i když před usnutím jíte hlavně potraviny, které pomáhají vylučovat spánkový hormon melatonin, váš spánek kvalitní není. Mohou za tím být i špatné návyky. Poslechněte si v záznamu pořadu další doporučení Kateřiny Cajthamlové. Dozvíte se také, proč se zdravý spánek a bláznivé diety v podstatě vylučují.

Spustit audio